Apple objavio otkriće veka!

Nakon više decenija predanog rada, Apple je predstavio svoje najnovije otkriće.

Apple objavio otkriće veka! Foto: MONDO portal / Marko Čavić Od cigle aluminijuma serije 6000, do...

Kompanija Apple je, objavio je britanski The Independent, pomogla je u pronalasku i podsticaju novog načina proizvodnje aluminijuma, koji će, kako se slažu stručnjaci, biti revolucija u iPhone proizvodnji.

Nova tehnika proizvodnje potpuno eliminiše gasove sa efektom staklene bašte iz procesa topljenja, pa stručnjaci za očuvanje životne sredine smatraju da je ovo revolucionarna promena u načinu na koji se pravi često korišćen metal u smartfon industriji. Aluminijum je jedan od najvažnijih materijala, koji koristi Apple: onaj koji se nalazi na svakom Apple proizvodu tj. njegovom kućištu. Ali, to je problem, jer se Apple trudi da proizvodnju ustroji tako da ona bude što manje štetna po okolinu i prirodu, a proizvodnja metala čini znatne količine štete upravo okolini i prirodi.

iPhone X, najprodavaniji telefon na svetu

Nakon decenija rada, zajedno sa kompanijama, koje se bave proizvodnjom metala, posebno aluminijuma, Apple je uspeo da prvi put napravi „zeleni“ aluminijum, koji je ekološki čist. “Kompanija Apple posvećena je naprednim tehnologijama, koje su dobre prema okolini i po generacije koje dolaze“, rekao je Tim Kuk, direktor Apple kompanije i dodao: “Ponosni smo što smo deo ovog novog procesa i uzbuđeni zbog činjenice da smo blizu trenutka kad ćemo proizvoditi aluminijum bez efekta staklene bašte za sve naše proizvode“.

Aluminijum se i danas proizvodi vrlo slično načinu, na koji se proizvodio i 1886. godine, kad je taj metod primenio Čarls Hal, direktor kompanija Alcoa, koja ga je uz Apple i Rio Tinto kompanije i razvila. Danas, kompanije Rio Tinto, Apple i Alcoa napravile su nov metod, koji prilikom proizvodnje aluminijuma stvara samo kiseonik, ne i štetne gasove. Tajna je u tome što je ugljenik, upotrebljavan za proizvodnju aluminijuma zamenjen tajnim materijalom, koji još uvek kompanije nisu predstavile.

Sledeći iPhone skuplji nego ikad

Tri kompanije sad su oformile novu, Elysis, koja će se baviti isključivo novim metodom proizvodnje aluminijuma i pripremiti ga za masovnu upotrebu. Kad će se to desiti - kompanije još uvek nisu u stanju da predvide, ali taj trenutak, kako je i Tim Kuk rekao - nije daleko!

Tagovi:
Sve vijesti