Gasi se proizvođač Ronaldovog telefona?

Usled političkih pritisaka i zabrana kompanija ZTE smanjuje obim posla i vjerovatno će biti ugašena.

0
A- A A+

Zbog političkih pritisaka u SAD da se ne kupuju njeni uređaji i nove zabrane na uvoz/izvoz uređaja i telekomunikacione opreme, kompanija ZTE radikalno je smanjila poslovne operacije, ulaganje u istraživanja i razvoj i proizvodnju uređaja. Dešavanja u SAD izuzetno nepovoljno utiču na ZTE kompaniju, čije poslovanje se široko oslanjalo na sjevernoameričko tržište.

The Verge je potvrdio da je kompanija zvanično objavila da obustavlja većinu poslovnih aktivnosti, usled izuzetno nepovoljne situacije u kojoj se našla nakon zabrane SAD. Prema riječima tog portala ZTE je „na aparatima za održavanje života“ i neće dugo izdržati u tom stanju. ZTE kompaniji će čak biti oduzeta licenca za Android telefone!

S obzirom na to da će žalba, koju je kompanija iz Kine uložila na odluku američkog pravosudnih organa da zabrani uvoz i prodaju ZTE telefona i opreme, teško dati bilo kakve pozitivne rezultate po pisanju američkih medija, ne postoji povoljan ishod za ZTE i kompanija će najvjerovatnije biti ugašena. ZTE za sada ima dovoljno novca, da se na neko vrijeme primiri, rekli su izvori The Verge sajtu.

Američkim kompanijama je, takođe, zabranjeno da izvoze svoje proizvode za ZTE telefone, pa recimo Qualcomm, Dolby i druge firme za proizvodnju djelova ne smiju da snabdijevaju ZTE, što kompaniju stavlja u vrlo loš tržišni položaj.

Kompanija ZTE je u nemilosti državnih organa SAD zbog navodne veze sa kineskom državom, ali i zbog prodaje proizvoda Iranu i Sjevernoj Koreji, kojima je SAD uvela sankcije. ZTE je trebalo da otpusti više od 35 zaposlenih, koji su navodno omogućili ove nelegalne prodaje i da im ne da bonuse, s čime se ZTE složio, a onda otpustio samo četiri predstavnika visokog menadžmenta i svim spornim ljudima dodijelio pune godišnje bonuse, objavio je Rojters.


Sve vijesti