Xiaomi rast 999, Huawei 39 odsto! Ostali pali!

Apple i Samsung udio na evropskom tržištu se smanjio, dok su Huawei i Xiaomi značajno porasli. Nokia već peta u Evropi!

0
A- A A+

Isporuka telefona u Evropi je pala je za oko 6.3 procenta, a tri vodeća tržišta - Njemačka, Francuska i Velika Britanija - zabilježila su značajan pad isporuka telefona, do preko 30 odsto u periodu januar-mart 2018. godine, pokazalo je istraživanje kompanije Canalis.

U Rusiji je povećan broj isporuka za preko 25 odsto, a u našem regionu, Centralna i Istočna Evropa, isporuka je porasla za oko 13.2 procenta.

Samsung je i dalje najjači proizvođač telefona i u periodu januar-mart 2018. isporučio je oko 15 miliona komada u Evropu, zauzevši 33.1 procenat tržišta. Slijedi ga Apple sa isporukom od 10.2 miliona za tri mjeseca i tržišnim udjelom od 22.1 procenat. Huawei je treći, isporučio je 7.4 miliona komada telefona i zauzeo 16.1 procenat tržišta. Xiaomi se probio na četvrtu poziciju, uz isporuku od 2.4 miliona telefona i tržišnim udjelom od 5.3 odsto. Iznenađenje je, i to kakvo, Nokia, koja je zauzela peto mjesto po isporukama telefona, zahvaljujući isporučenom broju od čak 1.6 miliona komada, što je dovoljno za 3.5 odsto tržišta.

Samsung je, u poređenju sa prošlogodišnjim periodom (januar-mart 2017) pao za 15.4 odsto, a Apple za 5.1 odsto. Huawei je skočio za 38.6, a Xiaomi za čak 999! Nokia prošle godine nije bila posmatrana kao tržišni igrač značajnog udjela, pa njen rast nije izmjeren.

Rast Xiaomi robne marke nije začuđujući, jer tokom 2017. godine u ovom periodu Xiaomi nije imao pozicije koje ima u 2018. Kako je kompanija najavila, Xiaomi će se tokom ove godine dalje širiti u Evropi, pa i u sledećim izvještajima treba očekivati značajne zelene brojke uz ovo smartfon ime.

Tagovi:
Sve vijesti