Da li je držanje laptopa na krilu opasno

Ljekari i profesori otkrivaju da li držanje laptopa na krilu može da ima štetne posljedice po zdravlje onih, koji to rade.

Da li je držanje laptopa na krilu opasno Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Od kada postoje laptop računari postoji i vjerovanje da ih ne bi trebalo držati na krilu, uglavnom zbog činjenice da značajno povećavaju temperaturu zbog grejanja i na taj način utiču negativno na reproduktivne organe. Istraživanjem da li je ovo mit ili istina bavio se i portal The Verge, koji je kontaktirao tri stručnjaka iz različitih univerzitetskih i medicinskih ustanova širom SAD u potrazi za odgovorom.

Dve stvari na laptopu koje morate da uradite

Stav ljekara i profesora medicine je da dame, uglavnom nemaju čega da se plaše i da slobodno mogu da drže laptop na krilu kada to požele. Što se muškaraca tiče, činjenica da su muški reproduktivni organi izvan tela i činjenica da zaista može da dođe do neznatne povećanje toplote oko njih, zapravo ne znači ništa loše, pa i muškarci slobodno mogu da drže mobilne računare na krilu kad im je to zgodno ili potrebno.

Ovo je istina: Ne držite laptop uvek na punjaču, ubićete bateriju

Laptop kamere: Kraj paranoji (VIDEO)

Jedan doktor savjetovao je, ipak, preventive radi, iako ništa nije naučno dokazano, da muškarci, koji upravo „rade“ na potomstvu, ipak ne koriste laptop na krilu, kako bi odagnali i najmanju sumnju, ali za sada nje dokazano da temperatura, osim neprijatnosti zbog zagrijevanja, može da izazove poremećaje reproduktivnih organa ili povećano zračenje bilo kog dijela tijela.

Današnji laptop računari su unaprijeđeni, manje se griju i samim tim emituju toplotu koja jeste konstantna, ali značajno manja u odnosu na ranije laptop modele. Takođe, odvođenje toplote na modernim računarima vrši se ne samo sa donje strane, nego i sa svih strana uređaja, što dodatno smanjuje rizik od negativnog uticaja toplote na bilo koji dio ljudskog tijela.


Izvor: The Verge

Tagovi:
Sve vijesti