Šampionski Lovćen: SEHA košta kao plej ABA lige

Autor:

Trener novog - starog šampiona Crne Gore u rukometu Zoran Abramović se nada ulaganju u cetinjski rukomet (zašto ne i države), igranju Regionalne lige sa najjačim timovima iz okruženja, a zahvaljuje se Vidu Đakonoviću

0
A- A A+

  Ono što je fudbal za Mančester, Liverpul i Engleze, košarka za Kaunas i Litvance ili vaterpolo za Budimpeštu i Mađare, to je rukomet za Cetinje. Sport za koji je ovaj grad prepun istorije uvijek živio, sport koji ga je proslavio. Lovćen je ponovo šampion Crne Gore, šesti put od obnove nezavisnosti, a povratak krune u prijestonicu, čini se, idealna je prilika da Cetinje ponovo i van naše zemlje bude prepoznato po rukometu.

"Ova titula nam mnogo znači, jer treba da je iskoristimo i odemo i korak dalje", bio je jasan na početku razgovora za Dnevne novine trener Lovćena Zoran Abramović.

"To sigurno nije takmičenje u crnogorskom prvenstvu, već SEHA liga ili da sa nekim klubovima iz regiona napravimo još jednu sličnu ligu".

A koliko malo treba za SEHA ligu, pa da se na Cetinju ponovo igra najbolji regionalni rukomet, da gostuju timovi iz Lige šampiona objasnio je šef struke Lovćena.

"Kada smo prije nekoliko godina bili na bod od fajnal-fora SEHA lige naš budžet od 25.000 eura bio je najmanji, dok je prvi iznad nas bio Borac sa 50.000, a u tom sastavu smo imali sve Cetinjane. E, i sada bismo sa tako malim budžetom mogli da igramo SEHA ligu, a za nešto ozbiljnije u tom takmičenju sigurno nam na svakoj poziciji treba još po jedan igrač".

Koliko je realno da Lovćen ponovo bude dio regionalne priče?

"Sve to nije nerealno, jer preko noći može da se sve promijeni, pošto se ne radi o mnogo novca - praktično koliko koštaju obaveze prema jednom pleju u jačim timovima košarkaške ABA lige", slikovito je objasnio Abramović, koji je dodao.

"Rukomet je siromašan sport i ne okreće se veliki novac u njemu. Još jedan naš veliki plus je to što je Lovćen jedan od osnivača SEHA lige, a generalni sponzor Gazprom je istakao da je nama osigurano mjesto u tom takmičenju, samo da mi ispunimo uslove".

A ti uslovi su?

"Da imamo aerodrom na najmanje 50 kilometara od Cetinja i hotel A kategorije na Cetinju ili na 30 kilometara od našeg grada - te dvije stavke zadovoljavamo", počeo je da nabraja Abramović, a onda nastavio.

"S druge strane, treba nam hala koja sa dvije strane ima tribine i da na njima ima 2.000 mjesta. Već je nešto rađeno, ali nije završeno. Kada bi se to završilo mislim da bi bilo tačno 2.000. Jedne godine Nekse nije zadovoljavao uslove u Našicama, pa je igrao na 30 kilomotera udaljenom Osijeku, a mi bismo u krajnjem slučaju i u Verdeu u Podgorici imali sve uslove".

Glavna stavka i možda najzanačnija za crnogorski rukomet je sljedeća...

"Naravno, svaka ekipa mora u svojim redovima da ima četiri-pet reprezentativaca. I tu se vraćam na onih 25.000 na mjesečnom nivou, jer sa tim novcem bismo mogli da vratimo neke od reprezentativaca. Sve ostalo je besplatno i SEHA liga snosi troškove".

Sve ovo mogao bi da bude i poziv za sponzore i sve one (naravno i za državu) koji bi mogli da pomognu gigantu sa Cetinja.

"Košarkaški klub Lovćen je našao sponzora i već ima fenomenalne uslove, dobre igrače i sve obaveze prema njima se redovno ispunjavaju - zašto tako ne bi moglo da bude i sa rukometnim klubom, gdje treba puno manje novca, a i poznato je da je Cetinje podneblje za rukomet", istakao je šef struke novog šampiona Crne Gore.

"Dovoljno je prisjetiti se naših nastupa u SEHA ligi i redova djece koja su čekala da se slikaju sa Lazarovim, Červarom, Kopljarem... E, na taj način su djeca zavoljela rukomet i trenirala ga, a sada nije takav slučaj".

Povratak SEHA lige bio bi podstrek i za ostale crnogorske klubove, smatra naš sagovornik.

"Imam puno rukometnih prijatelja u drugim gradovima u Crnoj Gori i zato znam da bi na primjer i jedna velika rukometna sredina kao što su Pljevlja, kada bi naša zemlja imala zagarantovano mjesto u SEHA ligi, sigurno uložila novac i pravila bi ekipu da budu šampioni Crne Gore. Sve bi povuklo i druge timove da budu bolji", objasnio je Abramović, koga brine jedna stvar.

"Jedino čega se plašim je da li smo zakasnili za ovu sezonu, ali ima indicija da će određeni klubovi da otkažu nastup, pa treba brzo da radimo iako smo morali da sačekamo da osvojimo titulu. U suprotnom i ove momke što sada imamo u timu mogli bismo da izgubimo".

Ranije je Lovćen imao i po nekoliko reprezentativaca Crne Gore, sada praktično se niko ne pojavljuje ni na spisku selektora.

"Na posljednjem spisku je bio Danilo Mihaljević, a Miloš Krivokapić je zaista vanserijski talenat crnogorskog rukometa i tek će da pokaže kakav je igrač, pošto je ove godine pauzirao zbog povrede", dodao je Abramović, koji je opisao kvalitet lige.

"Valjalo bi kada bismo imali više klubova kao što su Jedinstvo i Partizan, koji za naše uslove dosta ulažu.  Ima jako zanimljivih igrača, čak i u drugoj ligi... Kao što su nekada izašli Borozan, Lipovina, Čavor, Božović i ostali, tako i dalje ima takvih talenata. I uopšte nije tako loše kao što neko misli. Samo nam trebaju uslovi, ligi sponzor, kao i da neka televizija prenosi prvenstvo", jasan je Abramović, koji se nada da će supertalenat Miloš Krivokapić nakon oporavka od potrebe biti pravi, te da će na Cetinje stići najbolji mladi rukometaš naše zemlje Aleksandar Bakić.

Lovćen je dvije godine bio van svih velikih priča čak i u Crnoj Gori, a onda je u januaru 2017. radna grupa za konsolidaciju velikana sa Cetinja krenula u novi povratak kluba ka vrhu. Tada je za predsjednika izabran Vido Đakonović.

"Vido Đakonović je sjajan čovjek i zaljubljenik u rukomet i Lovćen, pa je odmah po dolasku u klub krenuo da vraća dugove i velika je vjerovatnoća da će na kraju sezone Lovćen biti na nuli. A i to je jedan od uslova SEHA lige - da račun nije u blokadi. Opština Cetinje i Monte put mu najviše pomažu u tome, a uspio je i da privuče mnogo sponzora koji manje ulažu, ali čija pomoć takođe mnogo znači", zaključio je Abramović.

Sve vijesti