Ne gledajte ovako filmove za odrasle

Niste u potpunosti zaštićeni, iako većina misli da jeste!

0
A- A A+

Incognito način pretraživanja je nedvosmisleno koristan dodatak, naročito, ako škakljive stranice posećujemo sa radnog mesta, sa javnog računara, iz škole ili putem računara, koji se deli s nekim drugim i/ili članovima porodice.

Kad koristite Incognito mode tj. skriven način pretraživanja na svom uređaju povezanom na internet, verojatno pretpostavljate da je vaša pretraga tajna, ali to i nije baš tako. Iako ovaj dodatak sprečava da se istorija pretraživanja zapamti na računaru na kojem se incognito mode koristi, vaš poslodavac, članovi porodice ili provajder internet usluga i dalje mogu da dobiju uvid u vašu pretragu.

Istraživanje sprovedeno na čikaškom Univerzitetu pokazalo je da većina ljudi ove situacije nije ni svesna. Od ukupno 460 ispitanika, čak 56 posto bilo je uvereno da se njihova istorija pretraga ne može saznati. Oko 40 odsto ispitanih je mislilo da će njihova lokacija biti skrivena, a čak 25 posto je smatralo i da će njihova IP adresa bit skrivena od svih.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju koliko je duboko ukorenjeno mišljenje da incognito mode pretraživanja sprečava prikazivanje lokacije, reklame, viruse i uvid u istoriju pretraživanja, objašnjava Index i savetuje sve korisnike da pripaze, jer lične, skrivene pretrage nisu toliko privatne, koliko se to smatra. 

O ovom problemu nedavno su govorili i Google inženjeri, koji smatraju da je bezbednije sve škakljive stvari, posebno filmove za odrasle, gledati direktno, pa nakon toga u potpunosti čistiti istoriju pretrage, kolačiće i druge sadržaje koje Chrome i drugi pregledači interneta čuvaju o korisnicima.

Više o tome zašto je napravljen Incognito Mode saznajte u tekstu.

Sve vijesti