Najvoljeniji glumački par dobija svoj legat!

Autor:

Milena Dravić i Gaga Nikolić zaveštali su svoje vredne predmete Jugoslovenskoj kinoteci, evo kada ćete moći da ih vidite!

Najvoljeniji glumački par dobija svoj legat! Foto: Mondo/ Goran Sivački

Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, slavnom glumačkom paru i zvezdama jugoslovenske i srpske kinematografije. U zgradi u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku, 5. maja od 19 časova, da zaviri u deo ostavštine iz bogate karijere našeg najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

Monografija o velikoj Mileni Dravić

"Oni su zaveštali, ovoj instituciji kulture, svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine. Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavil su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica šezdesetih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostavrenja," saopštila je Kinoteka.

Prvi put su zajedno igrali u filmu "Horoskop" (1969) Bore Draškovića, zatim u "Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji" (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd "Obraz uz obraz" ranih 70-ih. Voleli su se "kao dve budale" što su tajnim venčanjem u toku snimanja istoimenog filma i dokazali.Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Legendarni glumac je preminuo 11. marta 2016. godine u 73. godini nakon duge i teške bolesti.

Tagovi:
Sve vijesti