Koza nostra ulagala u čišćenje voda u Podgorici!?

Autor:

Finansijski izvještaji podgoričkih firmi navodnog člana italijanske mafije pokazali da on godinama u Crnoj Gori posluje negativno!

Podgoričke kompanije Hidro integracija internešenel i MMA, koje su u vlasništvu Rafaela Valentea (73), navodnog člana italijanske Koza nostre godinama posluju negativno, piše Dan.

List navodi da se to može vidjeti u finansijskim izvještajima tih firmi koji su predati Poreskoj upravi Crne Gore.

Firma Hidro integracija internešenel osnovana je u septembru 2010. godine a njena djelatnost od avgusta 2011. godine je skupljanje, prečišćavanje i distribucija vode. Valente je u toj firmi, piše Dan, izvršni direktor i osnivač.

U finansijskom izvještaju te firme za 2017. godinu piše da je osnovni uloženi capital 31,200 eura, te da je te godine ostvarila gubitak 45,889 eura. Gubitak od nekoliko desetina hiljada eura je prikazivan I u bilansima stanja 2016. 2015. i 2014. godine.

 Druga Valentinova firma MMA, koja je osnovana u Podgorici, ima prema finansijskim izvještajima kapital od jednog eura a u podacima za 2017. godinu prikazala je 18,322 eura gubitka. Gubici su, piše Dan, prikazivani i u prethodnim godinama.

Podgorički dnevnik piše da je Valente 2014. godine uhapšen u akciji rumusnke i italijanske policije zbog sumnje da je prao prljavo zarađen novac.

S njim su tada, navodi Dan, uhapšeni i italijanski državljani Romano Tronč i Serđo Pileri, i Rumun Viktor Dombrovski.

Optuženi su za pokušaj pranja novca Koza nostre preko rumunske kompanije Esores. Valente je prije hapšenja boravio u centru Podgorice, gdje je prije 2014. godine živio i radio, dodaje Dan.

Italijanski lokalni portal iz Termolija, odakle je Valente, objavio je 2014. godine da je ovaj služio Đanćiminovom sinu služiokao parvan – povezana osoba koji je u njegovo ime otvarao kompanije i obavljao preduzetničke aktivnosti. Dan navodi da seportal iz Termolija pozvao na dokumentaciju iz tužilaštvau Rimu.

Prema podacima italijanskog portal “Primonumero” iz maja 2015. godine, Valente je nakon 10 mjeseci zatvora pušten kući, gdje je zadržan u kućnom pritvoru zbog njegovih godina. Njegovi advokati su tokom postupka, piše dan, tvrdili on nije koristioprljavi novac za svoje poslovne aktivnosti.

Sve vijesti