PRESUĐENO:Radnicima Hitne pomoći 200,000 za prevoz

Autor:

Zavod za hitnu medicinsku pomoć dužan je da isplati naknade za prevoz za oko 200 zaposlenih iz Podgorice, Nikšića i Danilovgrada, presudio je Viši sud u Podgorici!

PRESUĐENO:Radnicima Hitne pomoći 200,000 za prevoz Foto: MONDO/Mladen Stojović

Time je potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u postupku pokrenutom po tužbi radnika, piše Dan.

Predsjednik dijela sindikata zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Čedomir Savković rekao je podgoričkom dnevniku da će radnicima Zavoda biti isplaćena dugovanja u iznosu od 700 do 1.200 eura, zavisno od mjesta stanovanja, kao i svim zdravstvenim radnicima u državi za taj period.

On je objasnio da su radnici iz pomenutih gradova od januara čekali presudu drugostepenog Višeg suda nakon žalbi tužene strane kao i da su njihove kolege iz Herceg Novog, Tivta, Kotora, Bara i Ulcinja u međuvremenu pokrenule postupak protiv Zavoda.

Novac je već isplaćen za oko 60 radnika sa sjevera, potvrdio je Savković.

On je za Dan rekao da se u presudi navodi da su radnici stekli pravo na naknadu za dolazak na posao i odlazak sa posla, kao i svi u zdravstvenom sistemu, i nakon osnivanja Zavoda.

“Prije podnošenja tužbe, radnici su se obratili Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, koja je obustavila postupak jer tužena strana nije htjela da se dogovori. Radnici su se zajedničkim zahtjevom obratili Zavodu da im isplati dugovanja za prevoz, ali su ih iz ustanove uputili da prava ostvaruju preko suda. Pošto ,su dijelu radnika sa sjevera i iz Nikšića isplaćene naknade, i zaposleni iz drugih gradova imaju pravo na isplatu prevoza”, rekao je Savković podsjećajući na odluku Vlade iz januara 2015. godine.

Tagovi:
Sve vijesti