Tusk: Crna Gora prednjači na putu ka EU

Autor:

Crna Gora napreduje u procesu evropskih integracija i uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa, ocijenili su crnogoski premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

„Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer. Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju (EU), jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući“, rekao je Tusk na sastanku sa Markovićem u Podgorici.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao Tusku da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi.

U tom smislu Marković je pohvalio Izvještaj Evropske komisije (EK) kao koristan dokument za dalje unaprijeđenje i ubrzanje crnogorskog pregovaračkog procesa.

„Nemamo nijedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup EU. Naprotiv“, rekao je Marković.

On je naveo da odlučnost EU da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, kao veliku priliku za cio region.

„Nakon 15 godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu“ – rekao je Marković.

On je ponovio da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrkuture.

Marković je rekao da se posebno zahvaljuje predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

Sve vijesti