Odbijen zahtjev Medojevića i njegovih advokata

Autor:

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je danas predlog optuženog Nebojše Medojevića i njegovih advokata za snimanjem i javnim prenosom suđenja zbog krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

0
A- A A+

Nebojša Medojević Foto: MONDO/Mirko Šljivančanin

Sudija Višeg suda u Podgorici Vesna Pean, predsjednica vijeća u ovom predmetu, dostavila je predsjednici Vrhovnog suda kopiju zapisnika o glavnom pretresu kako bi saglasno Sudskom poslovniku odlučila o predlogu Medojevića i njegovih branilaca.

Sudski poslovnik propisuje da na suđenju nije dozvoljeno fotografisanje, audio i audiovizuelno snimanje osim kad za određeno suđenje to odobri predsjednik Vrhovnog suda, o čemu mora biti upoznat sudija, najmanje 24 časa prije početka suđenja.

Predsjednica Vrhovnog suda, kako se navodi, ne odobrava zahtjev za snimanjem i javnim prenosom, preko javnih emitera, suđenja u ovom predmetu Višeg suda, jer je javnost ovog krivičnog postupka obezbijeđena.

„Javnost krivičnog postupka, koja se ogleda u pravu svakog punoljetnog lica da prisustvuju suđenju i da o postupku bude obaviješteno putem sredstava javnog informisanja nije dovedena u pitanje uskraćivanjem odobrenja za javnim snimanjem i prenosom cijelog postupka, jer građanima i novinarima neće biti uskraćena mogućnost izvještavanja sa predmetnog suđenja“, kaže se u saopštenju.

Kako se ocjenjuje, iz tog razloga neosnovani su zahtjevi Medojevića i njegovih branilaca da se suđenje treba snimati i javno prenositi jer „postoji opravdan interes“ i da „građani trebaju da imaju uvid u ono što se dešava na suđenju“.

„Imajući u vidu da o krivici optuženih odlučuje sud koji je samostalan, nezavisan i nepristrasan u svom radu, to će Medojević i njegovi branioci biti u prilici da u dokaznom postupku i završnim riječima, u skladu sa odredbama Krivičnog i Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, dokažu njegovu nevinost za krivična djela koja mu se stavljaju na teret“, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog suda.

Kako se objašnjava, javno snimanje i emitovanje suđenja nije pravni standard niti konstituent prava na pravično suđenje za koje Medojević smatra da će mu uskraćivanjem javnog prenosa suđenja biti ugroženo.

„Audio snimci završnih riječi i objave presude biće izvršeno od Odeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije i multimediju Sekretarijata Sudskog savjeta, a snimci objavljeni na web stranici Višeg suda u Podgorici, u dijelu Audio zapisi, zbog čega je javnost krivičnog postupka u ovom predmetu u potpunosti obezbijeđena“, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Sve vijesti