Koliko biste platili za korišćenje Facebook mreže?

Ako Facebook uvede neki vid pretplate na korišćenje, koliko biste bili spremni da platite za njegovo korišćenje?

Koliko biste platili za korišćenje Facebook mreže? Foto: MONDO

S obzirom na to da je tokom svjedočenja pred američkim Kongresom Mark Cukerberg ostavio otvorenu opciju da bi Facebook bez reklama mogao da se naplaćuje u budućnosti, pokrenute su mnoge priče, čak i u domaćim medijima, koje uglavnom nisu tačne.

Jasno je da će Facebook, ako uvede pretplatu na verziju mreže bez reklama, morati da je ponudi u skladu sa svojim interesom, ali je izuzetno teško procijeniti kolika bi pretplata mogla da bude samo na osnovu parametara, koji su u domaćim medijima korišćeni - po ukupnoj zaradi, recimo. Pojedini mediji su spekulisali brojkama o zaradi u Crnoj Gori, koja se apsolutno ne može zvanično i pouzdano saznati, pa su ga podijelili sa brojem korisnika da bi izračunali pretplatu, kao i o ukupnoj zaradi Facebook mreže, ali ni taj model nije sasvim tačan. Naime, Facebook ne zarađuje samo od reklama i površno je posmatrati zaradu samo tako. Facebook zarađuje značajna sredstva i od promovisanih objava, plaćenih objava i mnogih drugih sponzorisanih sadržaja, koji se vrlo često plasiraju i u Crnoj Gori - kampanje, kvizovi, aplikacije su samo od nekih „aktivacija“, koje su i u našoj zemlji bile korišćene od strane domaćih robnih marki.

Facebook je na kraju 2017. godine imao povećanje prihoda samo od oglašavanja od 13 odsto u odnosu na 2016. godinu, što je oko 40 milijardi dolara, po zvaničnom izvještaju poslovanja za 2017. godinu. Od ostalih prihoda imao je oko 800 miliona dolara na globalnom nivou, što je manje nego što je mreža imala tokom 2016.

Na osnovu samo ovih brojki i ukupnog broja korisnika gotovo je nemoguće pretpostaviti na koji način bi Facebook formirao pretplatu na svoj servis.

Ako pretpostavimo da bi se Facebook plaćao na mjesečnom nivou, kao pretplata za TV ili internet, koliko biste bili spremni da izdvojite?

Tagovi:
Sve vijesti