Ovaj model nikad nije prouzrokovao fatalni sudar

Autor:

Autonomna kočnica u slučaju opasnosti je najbitniji sigurnosni sistem još od uvođenja sigurnosnog pojasa - tvrdi britanski istraživački centar "Thatcham Research"

Na osnovu istraživanja nezavisnog centra "Thatcham Research", otkriveno je da je "volvo XC90" najsigurniji automobil u Velikoj Britaniji.

Ovaj model nije prouzrokovao saobraćajnu nesreću sa fatalnim posledicama od kada je promovisan 2002. godine.

"Volvo XC90" je jedno od tehnološko naprednijih vozila na tržištu, posebno u domenu sigurnosnih asistencija.

Posebno je istaknut njegov sigurnosni mehanizam autonomne kočnice (AEB), koji ima opciju automatskog kočenja u slučaju potrebe.

Tehnologija je slična sistemima automatskog krstarenja koji otkrivaju zadnji branik drugih automobila na autoputu i ​​prilagođavaju se njihovoj brzini.

Kada je reč o ovom sistemu, pored prepoznavanja pešaka i biciklista, vozila dobijaju i opcije zaštite prilikom potencijalno opasnih manevara, kao što je polazak unazad sa parkinga.

Thatcham Research smatra da je AEB najbitnija sigurnosna komponenta još od razvoja sigurnosnog pojasa "u tri tačke" pedesetih godina prošlog veka.

Istraživači ovog centra predviđaju da će AEB u narednoj deceniji u Velikoj Britaniji spasiti preko 1.100 života, a da će zahvaljujući ovom sistemu biti 122.000 manje povređenih.

Ova tehnologija će takođe smanjiti premije osiguranja automobila, jer je dokazano da njegova upotreba smanjuje rizik od sudara za čak 38 posto.

Istraživači predlažu da premije osiguranja automobila u budućnosti zavise od toga da automobil ima ili ne AEB.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Sve vijesti