Nikšič: Na socijali 1.358 porodica

Autor:

Da se u gradu pod Trebjesom iz godine u godinu sve teže živi pokazuju i podaci nadležnih institucija koje na nivou opštine realizuju socijalnu politiku.

0
A- A A+

Nikšić Niksic niksic nikšić Foto: MONDO/Mirko Šljivančanin

  Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Centar za socijalni rad i opštinski Crveni krst sačinili su informaciju po tom pitanju koja će biti na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine zakazane za 27.april. Prema njihovim podacima tokom prošle godine za socijalno ugrožene na području Nikšića isplaćeno je više od 1,4 miliona eura u novcu. Od tih sredstava najviše, odnosno 1.386.207 eura isplatio je nikšićki Centar za socijalni rad. Za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) U 2017. godini isplatili su 1.345.170 eura a inače je broj tih korisnika u tom periodu povećan u odnosu na 2016 godinu. MOP je u decembru prošle godine koristilo 1.358 porodica u Nikšiću, odnosno 4.312 lica, kako prenosi Dan.

U Nikšićkoj opštini za godinu broj porodica koje primaju MOP uvećan je za 70 (5,43odsto), a broj lica za 405 ili 10,36 procenata. Godišnji iznos materijalnog obezbjeđenja za 2017 . godinu iznosio je 1.345.170 eura, dok je 2016. iznosio 1.450.467 što je u odnosu za tu godinu manje 105.297 eura. Centar je tokom 2017. godine detaljno revidirao predmete MOP-a shodno zakonu o Socijalnoj i dječijoj zaštiti. Dodatrno olakšanje je i to što kroz novi informacioni sistem imamo uvid u sve potrebne podatke koji su uslov za ostvarivanje ovih prava - naveli su iz centra za socijalni rad za Dan.

Uprošloj godini ta ustanova je za jednokratne novčane pomoći dodatno izdvojila 25,3 hiljade eura. Po tom osnovu u izvještajnom periodu dobili čak 974 zahtjeva, ali su određena sredstva isplatili za 483, dok su 45 podnosioca zahtjeva pomogli u hrani koja je ukupno koštala 1.847 eura. Ni to nije sve, već su u skladu sa zakonom, snosili i troškove sahrane u slučaju smrti korisnika MOP-a, dodatka za djecu pomoć i smještaj, prenosi Dan.

Stručni tim Centra za socijalni rad u toku 2017. godine posredovao je u 65 slučajeva poremećenih porodičnih odnosa i bračnih sporova. U istom periodu prijavljeno im je 70 žrtava nasilja, koje su najčešće bile žene - supruge, vanbračne i bivše, zatim roditelji, sestra, brat, dok su počinioci nasilja bili muškarci - suprug, vanbračni i bivši, sinovi i braća. U Centru su lani radili i po pitanjima zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja, a takvih slučajeva imali su čak 19, starosne dobi od jedne do 18 godina. Od tog broja 14 djece je grubo zanemarivano, kod troje u pitanju je bila seksualna zloupotreba, jedno je bilo izloženo fizičkom zlostavljanju, i jedno psihičkom i emocionalnom, prenosi Dan.

Kao zlostavljači najčešće se pojavljuju najbliži srodnici. U najvećem broju slučajeva majke su zlostavljale ili zanemarivale djecu, zatim su to bili očevi, a ranijih godina bilo je slučajeva da je nasilnik bio brat, podaci su Centra za socijalni rad, kako prenosi Dan. 

Tagovi:
Sve vijesti