Vraćeno 2,93 miliona preplaćenih doprinosa

Autor:

Poreska uprava (PU) je za 380 građana, poreskih obveznika u prošloj godini vratila 2,93 miliona eura preplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, saopšteno je iz te institucije.

0
A- A A+

novac, evri, evro, pare, novcanice, novčanice, novčanica Foto: MONDO - Mario Milojević

To znači da je u prosjeku po osobi preplaćeno 7,7 hiljada eura.

“Na osnovu analize osoba koja su ostvarila pravo na povraćaj doprinosa u prošloj godini utvrđeno je da je među njima najveći broj zaposlen u djelatnostima telekomunikacija, bankarskih i finansijskih institucija, osiguravajućih društava i hotelijerstva”, objasnili su iz PU Pobjedi u odgovoru na pitanje u kojim djelatnostima je isplaćeno najviše preplaćenih doprinosa.

Poresku upravu zakon sprječava da kaže imena onih koji su dobili najveće iznose preplaćenog doprinosa, jer je to normirano kao poslovna tajna.

“Pravo na povraćaj obveznici imaju u skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa. Najviša godišnja osnovica iznosila je 50,5 hiljada eura”, kazali su iz PU.

Poreski obveznici imaju pravo na povraćaj doprinosa uplaćenih na ukupnu godišnju osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos.

“U prošloj godini pravo na povraćaj ostvarilo je 45 osoba više nego u 2016, a ukupni isplaćeni iznos veći je za 600 hiljada eura”, dodali su iz PU.

Pobjeda je ranije pisala da je tokom 2016. obavljen povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 335 pojedinaca u ukupnom iznosu od 2,29 miliona eura.

U Crnoj Gori je, po posljednjim podacima Monstata, prosječna neto zarada 511 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 767 eura. U prosjek ulazi i minimalac koji iznosi 193 eura, čime je sindikat nezadovoljan i već mjesecima traži da se poveća na 250 eura, kao i zarade od hiljadu, dvije, pet, deset i više hiljada eura - koliko primaju top menadžeri u nekim bankama.

Sve vijesti