Hiljadu plus: Kvadrat stana koštaće do 1.100 eura

Autor:

Najveća cijena kvadratnog metra stanova koji će biti ponuđeni na prodaju kroz treću fazu projekta Hiljadu plus, biće 1,1 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

0
A- A A+
zgrada zgrade stan stanovi Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Predstavnici resornog Ministarstva su Dnevnim novinama objasnili da je u pitanju kupoprodajna cijena za kvadrat neto korisne površine stambene jedinice.

Naredni korak, na koji se čeka od početka godine, jesu pozivi za banke, investitore i građane koji žele na ovaj način da riješe stambeno pitanje.

Kako su kazali iz Ministarstva, u toku je pribavljanje mišljenja nadležnih sekretarijata i ministarstava za Odluku o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita radi objezbjeđenja stanova za socijalno stanovanje.

Nakon što Vlada usvoji taj dokument, biće objavljeni javni pozivi za banke i za investitore, građane i preduzeća koji nude stanove.

“Kada je riječ o javnom pozivu za građane, u planu je da bude objavljen tokom maja, u zavisnosti od dobijenih ponuda komercijalnih banaka, građevinskih firmi, građana i preduzeća i same obrade ovih podataka”, precizirali su iz Ministarstva.

Osim definisanja maksimalne cijene kvadratnog metra stana koji se može kupiti učešćem u programu Hiljadu plus, definisani su i ključni termini budućih ugovora koji će korisnici potpisivati s bankama.

Tako je javnim pozivom za komercijalne banke određena fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto na godišnjem nivou, period otplate kredita do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će se za obradu kredita obračunavati naknada u iznosu do 0,3 odsto cijele sume.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović ranije je najavio da će u ponudi biti više od 600 stanova. Osim onih koji su u procesu izgradnje ili nedavno završeni, zainteresovani će moći da kupe i stanove u takozvanoj starogradnji.

Za takve jedinice, neophodno je da vlasnik ima posjedovni list za stan bez tereta, odnosno da je u pitanju zgrade izgrađena prije 2013. godine, za koju će biti urađen energetski pregled.

Nakon što budu zaključeni svi javni pozivi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao nadležno za realizaciju projekta Hiljadu plus, dodijeliće vaučere u skladu s planom implementacije projekta.

Najveće interesovanje i ovog puta se očekuje za stanove u Podgorici, a zahvaljujući mogućnosti kupovine starih jedinica, nadaju se i većem učešću potencijalnih klijenata sa sjevera Crne Gore.

U prve dvije faze projekta svoje stambeno pitanje riješilo 2,15 hiljada građana Crne Gore kupovinom 809 stambenih jedinica.

Sve vijesti