Novi avion u floti MA

Autor:

Montenegro Airlines i EU operator sa Malte AirX Charter Ltd potpisali su Ugovor o zakupu aviona Boeing B737-500, koji je najveći u floti crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika.

0
A- A A+

  Avion Boeing B737-500, koji ima 126 mjesta, omogućiće Montenegro Airlines-u (MA) da ostvari biznis plan za ovu ljetnju sezonu i da poveća svoju konkurentnost u odnosu na kompanije koje saobraćaju ka Crnoj Gori, ocijenjeno je iz crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika.

„Tako će flota MA brojiti ukupno šest aviona, pri čemu je ukupan broj sjedišta u floti doveden na blizu 700. Avion Boeing B737-500 obavljaće letove na redovnim i čarter linijama ka kojima MA leti tokom ljetnje sezone”, navodi se u saopštenju.

Vazduhoplov je angažovan na bazi takozvanog ACMI zakupa, koji podrazumijeva da AirX Charter Ltd obezbijedi avion sa posadom, tehničko održavanje i osiguranje vazduhoplova.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević rekao je da kompanija uspješno realizuje zahtjevan biznis plan za ovu godinu, ocjenjujući da će crnogorski navionalni avio-prevoznik, uvođenjem u flotu šestog aviona, na adekvatan način odgovoriti na konstantan rast konkurencije tokom ljetnjeg perioda, očuvati tržište i povećati broj prevezenih putnika, što je od posebnog značaja za turističku privredu.

“Potpisivanje ovog ugovora ima veliki značaj za MA, naše putnike i Crnu Goru. Prošle godine nam je bio cilj da stabilizujemo poslovanje kompanije na operativnom, komercijalnom i finansijskom planu, što smo uz podršku Vlade i uspjeli”, kazao je Banjević.

Kompanija se, kako je dodao, u ovoj godini već nalazi na putu razvoja, kako je to definisano petogodišnjim biznis planom koji je usvojen krajem prošle godine. On je rekao da je prvi korak u tom pravcu optimizacija kapaciteta za ovogodišnju ljetnju sezonu, što je urađeno kroz ACMI zakup aviona tipa Boeing, B737-500, od njihovog partnera AirX Charter Ltd.

On je kazao da MA planira da u periodu od juna do kraja septembra preveze oko 360 hiljada putnika.

„Doprinos MA turističkoj privredi Crne Gore na osnovu tog broja putnika i ranije usvojenih pokazatelja, samo za ta četiri mjeseca trebalo bi da iznosi više od 140 miliona eura”, rekao je Banjević.

Kompanija je, kako smatra, bila i ostala jedan od stubova turističke privrede, razvoja turizma i naše zemlje u cjelini. U skladu sa tim principima će nastaviti da funkcionišu i dalje, kao i da podešavaju svoj razvojni put.

Iz MA je saopšteno da se iznajmljeni avion, u prepoznatljivim bojama i sa znakom Montenegro Airlines-a, već nalazi u saobraćaju, i danas radi na linijama Podgorica-Cirih i Podgorica-Beograd.

Nacionalni avio-prevoznik MA će tokom ljetnje sezone saobraćati ka 30 gradova u 15 država.

Sve vijesti