Italija ne da: EU odložila sankcije Iranu

Autor:

Evropska unija nije postigla saglasnost za nametanje novih sankcija Iranu. Italija i Austrija ne smatraju da imaju svrhu.

0
A- A A+

Italija nije saglasna sa novim sankcijama iz bojazni da kažnjavanje Teherana ipak ne bi sprečilo američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma, kako je najavio.

Francuska, Nemačka i Velika Britanija predložile su uvođenje direktnih sankcija iranskim militantima i komandirima koji se bore na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada, nadajući se da će time ubediti Trampa da ne odustaje od nuklearnog sporazuma, prenosi Rojters.

Međutim, naišli su na protivljenje Italije i Austrije.

Šef Mosada: Iran "100 posto" pravi atomsku bombu

Govoreći na marginama današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, pojedine diplomate su rekle da takav ishod znači da EU neće ispuniti rok koji je Tramp postavio sa zahtevom da se "popravi" ugovor sa Iranom, kojim je obustavljen program proizvodnje nuklearnog oružja u zamenu ublažavanje sankcija.

Ajatolah Hamnei: Tramp, Makron i Mej su kriminalci

Kako se navodi, EU želi da održi sporazum, koji Tramp žestoko kritikuje, i do 12. maja će morati da odluči da li ostaje blaži režim sankcija ili ih ponovo uvodi Teheranu što će biti odustajanje od sporazuma.

"Izgleda da je nuklearni sporazum već mrtav, i što rizikovati jačanje radikala u Iranu i podrivanje naših šansi da tamo ostvarimo kontakt", rekao je jedan od diplomata.

Drugi diplomata, iz jedne od tri vodeće evropske države istakao je da Unija ima još četiri nedelje da donese odluku, dok je treći istakao da je malo verovatno da će EU uvesti nove sankcije do polovine maja.

Ministri zemalja EU složili su se da će nastaviti rad po tom pitanju u narednim danima.

Sve vijesti