Vučić pomera rok za predlog za Kosovo?

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da još nema predlog rešenja za KiM, da nije siguran da će ispoštovati da to rešenje ponudi do kraja aprila i konstatovao da ono sigurno za Srbe neće biti lako.

0
A- A A+

"Rekao sam da će to biti krajem aprila. Nisam siguran da će biti, ali uradiću to ako bude bilo moguće, govorim samo o javnoj prezentaciji, da ne oslabim poziciju Srbije, ništa više od toga", rekao je Vučić na pres konferenciji koju je imao s premijerom nemačke pokrajine Baden Virtenberg Vinfridom Krečmanom, a odgovarajući na pitanja novinara.

Bez komentara na "Istočno Kosovo"

Predsednik Srbije je u vezi sa izjavom kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je juče izjavio da će autoputem Priština - Gnjilane- Belo brdo biti povezana "Anamorava" (Kosovsko pomoravlje) sa, kako tvrdi, "istočnim Kosovom" (Opštine Preševo i Bujanovac) "Nisam u stanju da prokomentarišem kolike su nečije želje za nekim teritorijama. Mnogo mi je važnije da sa našim prijateljima iz Nemačke razgovaramo o investicijama i o tome kako će naši ljudi da žive, umesto o nečemu što je nekome bilo važno pre sedam vekova", poručio je Vučić na pres konferenciji.

Dodao je da ne spada u ljude koji su za to da se održava zamrznuti konflikt i čekaju bolja vremena...

"Jer toga nema, od toga ćemo dočekati samo teža i lošija vremena", poručio je, dodajući da naše probleme ne treba da ostavljamo deci, već da ih sada i sami rešavamo i to dijalogom.

Primetio je, međutim, da sa kakvim god rešenjem da izađe, uveren je da će ono biti dočekano "na nož", i to svuda u okruženju, i u svetu, ali posebno ovde u Srbiji.

"Ne zaboravite, ako zaista želite rešenje vi morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Dakle, nije meni cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekoga na zapadu, a da do rešenja ne dođe. Meni je cilj da zadovoljimo građane Srbije i da do rešenja dođemo i da građani Srbije, ne mogu da kažem da budu srećni, ali da dobro razumeju šta nam je budućnost, a da istovremeno ne budu poniženi lošim rešenjem", rekao je Vučić.

Za Haradinaja Preševo i Bujanovac "istočno Kosovo"

U svakom slučaju, dodao je, on će na rešenju raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se ono pronađe.

"Jedino u šta sam siguran je da ono neće biti bezbolno za nas Srbe", zaključio je.

Sve vijesti