Nisu svi telesni mirisi jednaki: OVE ne ignorišite

Autor:

Neki neprijatni telesni mirisi nisu samo znak da treba da se istuširate, već mogu da ukažu na zdravstveni problem.

U većini slučajeva, tuširanje, dezodorans i pranje zuba mogu da reše problem neprijatno mirisa. Ali, ima i slučajeva u kojima to nije moguće i upravo tada telo mirisom pokušava da nas obavesti o nekom zdravstvenom problemu.

Evo u kojih pet situacija neprijatan miris tela nije znak nehigijene, već zdravstvenog stanja na koje treba da obratite pažnju.

Voćni zadah - simptom dijabetesa

Ukoliko vam zadah miriše na voće, moguće je da imate dijabetičku ketoacidozu, do koje dolazi kada telo ostane bez insulina, a nivo šećera u krvi se drastično poveća, kaže dr Robert Gabej. To se češće dešava osobama obolelim od dijabetesa tipa 1 nego kod dijabetesa tipa 2.

Naime, kada telo ne može da stvori dovoljno energije da bi funkcionisalo normalno, ono razbija masne kiselina i pretvara ih u "gorivo". Zbog toga u krvi dolazi do nagomilavanja kiselina koje se nazivaju ketonima.

Jedna od glavnih kiselina - aceton - može da uzrokuje voćni zadah, kaže dr Gabej. Vi to možda nećete ni primetiti ukoliko vam neko ne skrene pažnju na to, ali lekari mogu da prepoznaju voćni zadah čim uđete u ordinaciju.

Posledice dijabetičke ketoacidoze mogu da budu opasne, pa čak i smrtonosne. Ova komplikacija može da dovede do povraćanja i čestog mokrenja, do te mere da telo ozbiljno dehidrira.

Uz dijabetičku ketoacidozu najčešće se javljaju i vrtoglavica, zamagljen vid, neobjašnjiv gubitak kilograma, bol u abdomenu.

Ukoliko primetite ovakve simptome, pravac kod lekara.

Smrdljiva stopala - simptom atletskog stopala

Ako vam se čini da vam noge uvek smrde bez obzira na obuću koju nosite, možda je krivac gljivična infekcija. Ukoliko oko prstiju primećujete suvu kožu koju se peruta, crvenilo i plikove, sve su šanse da imate atletsko stopalo.

Vaša stopala u tom slučaju mogu veoma neprijatno da mirišu, a taj smrad je uzrokovan bakterijama i gljivicama koje napadaju kožu, kaže dermatolog dr Kameron Roksar.

Imate na umu da, ako počešete stopalo, a zatim dodirnete neki drugi deo tela, možete da raširite gljivice i po telu. To potencijalno može da dovede do toga i da vam drugi inficirani deo jednako neprijatno miriše kao stopala.

Ignorisanje atletskog stopala koža između prstiju postaje preterano mekana i vlažna, čime postaje idealno mesto za razvoj i drugih bakterija. U tim slučajevima može da dođe do razvoja nekih komplikovanijih stanja, poput celulitisa, bakterijske infekcije kože i potkožnog tkiva.

Ako imate simptome atletskog stopala, u apoteci potražite sredstva kojim možete rešiti ovaj neprijatan problem.

S obzirom na to da se atletsko stopalo često "zakači" u teretani, bilo bi pametno da se zaštitite tako što ni na minut nećete šetkati bez patika. Ukoliko vam se inače mnogo znoje stopala, probajte da stavite malo talka u obuću.

Smrdljiva stolica - simptom intolerancije na laktozu

OK, nije da bilo čija stolica miriše na ruže, ali ukoliko osećate nepodnošljiv smrad kada obavite veliku nuždu, možda je reč o intoleranciji na laktozu.

Kada tanko crevno ne proizivodi dovoljno enzima koji se zove laktaza, telo ne može da vari laktozu, šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima, kaže gastroenterolog dr Rajan Angaro.

Zato tanko crevo preusmerava laktozu direktno u debelo crevno, umesto u krvotok, gde je stomačne bakterije fermentišu. Zbog toga stolica može da bude užasno smrdljiva, a možete da budete i naduti i da ispuštate gasove veoma neprijatnog mirisa.

Urin jakog mirisa - simptom infekcije urinarnog trakta

Usled infekcije urinarnog trakta mokraća može da ima neverovatno jak miris, nalik na neke hemijske supstance, kaže urolog dr Džejmin Brambat. Do ove infekcije dolazi kada bakteije, najčešće Ešerihija koli, dospeju u urinarni trakt. Zatim se te bakterije razmnožavaju u bešici, uzrokujući infekciju.

Infekcija urinarnog trakta javlja se češće kod žena nego kod muškaraca jer su mokraćni kanali koji prazne bešiku - kraći.

Neprijatan zadah - simptom apneje spavača

Ukoliko uporno imate neprijatan zadah, uprkos tome što redovno perete zube, možda je reč o apneji spavača, poremećaju zbog kojeg tokom noći sporadično prestajete da dišete na nekoliko sekundi.

Apneja spavača može da bude uzrok hrkanja i da vas "tera" da dišete na usta tokom noći. Zbog toga se usta tokom noći mogu osušiti, a to je onda i razlog za neprijatan zadah, objašnjava dr Radž Dasgupta.

To omogućava bakterijama da mnogo lakše dospeju u usta i da se razmnožavaju, a kada se određene vrste bakterija namnože, proizvode sumporast gas zbog kojeg dah ima truo miris.

Ukoliko ste "otpisali" ostale uzroken neprijatnog mirisa, a ako ste tokom dana pospani i hrčete, trebalo bi da postite lekara. Važno je da se apneja spavača na vreme dijagnostikuje jer se povezuje sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom i srčanim bolestima.

Sve vijesti