Brisel nezadovoljan reformama u Crnoj Gori

Autor:

Brisel je nezadovoljan tempom reformi u Crnoj Gori, u kojoj treba "ojačati slobodu izražavanje i medija i poboljšati bilans borbe protiv organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima".

0
A- A A+

Crna Gora, zastava Foto: MONDO

To se navodi u nacrtu izvještaja o napretku Crne Gore koji bi, zajedno sa raportom o ostalim zemljama zapadnog Balkana trebalo da bude objavljen sjutra, saznaju Vijesti.

"Cjelokupni pravni sistem, prije svega pravosuđe, mora sad da pokaže bolje rezultate", kaže se u izvještaju, čije je djelove Vijestima prenio izvor upoznat sa njegovom sadržinom. "U puno oblasti vlada korupcija i ona ostaje razlog za zabrinutost".

Radio Slobodna Evropa objavio je u nedjelju da se u dokumentu EK navodi da nema vidljivog i značajnog praktičnog uticaja reformi u polju vladavine prava, iako je zemlja napredovala u legalnom i institucionalnom okviru.

"Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran je opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima i dalje će određivati tempo pristupnih pregovora Crne Gore", prenio je RSE.

Kako prenose u izvještaju se navodi da je malo učinjeno u sudskim postupcima u vezi sa izbornim neregularnostima tokom parlamentarnih izbora 2016. godine, pa se od podgoričkih vlasti traži da se angažuju kako bi se učvrstilo povjerenje u izborni proces.

"Izvor Vijesti rekao je da je EK pohvalila napredak u zakonodavstvu koji se odnosi na zapošljavanje u javnim službama. Ono mora biti i primijenjeno u praksi", navodi se u izvještaju.

Sve vijesti