IZBORI UŽIVO: Đukanoviću 54 odsto glasova!

Autor:

Treći predsjednički izbori u nezavisnoj Crnoj Gori okončani ubjeldjivom pobjedom Mila Đukanovića u prvom krugu.

IZBORI UŽIVO: Đukanoviću 54 odsto glasova! Foto: MONDO

IZ MINUTA U MINUT:

23:00 - pristalice Mila Đukanovića slave širom Crne Gore pobjedu.22:45 - Pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, lider DPS-a MIlo Đukanović obratio se predstavnicima medija i svojim pristalicama u sali stare Vlade.

Došao je trenutak da kažemo da smo ispunili obećanje i izborili pobjedu važnu za evropsku budućnost Crne Gore. Ovaj izborni rezultat razumijem kao čvrstu odlučnost Crne Gore da nastavimo evropskim putem. Ono što sam tražio u ovoj kampanji - da dobijemo pravo da napravimo završni korak ispunjeno je i ubijeđen sam da nećemo iznevjeriti očekivanja građana. Da ćemo u narednih pet godina ostvariti taj rezutat”, poručio je Đukanovići rekao da je rezultat ovih izbora odlična odskočna daska za predstojeće lokalne izbore u više gradova Crne Gore.

Izvor: MONDO

22:20 - Predsjednički kandidat SDP-a Draginja Vuksanović na konferenciji za medije u svom izbornom štabu izjavila da zbog budućnosti Crne Gore nije zadovoljna izbornim rezultatom.

"Ovakav rezultat je posljedica dva faktora - zarobljene države i problema u opoziciji. Kolega Bojanić koga veoma pošujem je osvojio manje glasova nego partije koje su ga podržale 2016.", rekla je Vuksanović i na pitanje da li će čestitati pobjedu kandidatu DPS-a odgovorila: "Đukanović ne zavrijeđuje čestitku".


22:10 - U ovom momentu nemam rezultate i neću govoriti o konačnim rezultatima. Crna Gora je birala tako kako je birala. Ponosan sam na svoj rezultat jer je on ishod iskrene kampanje. Znate koga smo imali za protivnika, čovjeka koji je zarobio državu i sve instititucije”, r
ekao je Bojanić na konferenciji za medije u njegovom izbornom štabu.

On je poručio opozicionim biračima da ishod ovih izbora ne treba da shvate kao poraz.

U petak veče kod Đukanovića su išli na raport direktori državnih kompanija da izvijeste koliko su ljudi ubijedili da ga glasa. Ali Crna Gora je takva. Ja ću nastaviti da se borim. Uveli smo novu retoriku u izborne kampanje ali očigledno je da većina Crne Gore to nije prepoznala. Nastaviću borbu da oslobodim Crnu Goru od Đukanovića i njegove administracije, dodao je Bojanići rekao da neće čestitati Đukanoviću na izbornoj pobjedi.

"Nemam šta da mu čestitatam, stidio bih se da sam na njegovom mjestu", poručio je Bojanić.

21:50 - Na osnovu 96.5% uzorka Milo Đukanović vodi sa 53.9%, Mladen Bojanić 33.4%, Draginja Vuksanović 8.1%, Marko Milačić 2.9%, Hazbija Kalač 0.8%, Vasilije Miličković 0.5%, Dobrilo Dedeić 0.4%

21:40 - U sali "stare Vlade" pristalice DPS-a zauzimaju mjesta čekajući dolazak Mila Đukanovića.

DPS pristalice Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević21:30 - U štabu DPS-a proglašena pobjeda Mila Đukanovića! 

"Gospodin Milo Đukanović je novi predsjednik Crne Gore, neće biti drugog kruga izvora. Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova Đukanović je osvojio preko 54 odsto glasova i do završetka brojanja glasova ne može doći do promjena", rekao je izbornom štabu DPS-a Miloš Nikolić i pozvao predstavnike medija na proslavu izborne pobjede u sali zgrade stare Vlade.


21:30 - Pristalice DPS-a počele su da se okupljaju u sali "stare Vlade" gdje se očekuje obraćanje Mila Đukanovića za oko pola sata.

21:25Na osnovu 82.7% uzorka Milo Đukanović vodi sa 53.7%, Mladen Bojanić 33.8%, Draginja Vuksanović 8%, Marko Milačić 2.9%, Hazbija Kalač 0.8%, Vasilije Miličković 0.5%, Dobrilo Dedeić 0.4%

U štabu Mila Đukanovića sve je spremno za konferenciju za medije na kojoj će, kako sada stoje stvari, biti proglašena pobjeda kandidata DPS-a u prvom krugu.

štab Mila Đukanovića Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

21:10 - Na osnovu 71.2% uzorka Milo Đukanović vodi sa 53.7%, Mladen Bojanić 33.8%, Draginja Vuksanović 8%, Marko Milačić 2.9%, Hazbija Kalač 0.8%, Vasilije Miličković 0.5%, Dobrilo Dedeić 0.4%

21:05 - Predsjednički kandidat Mladen Bojanić obratiće se javnosti tek nakon što njegov štab bude imao rezultate na osnovu svih prebrojanih glasova.

21:00 - Na osnovu 65.2% uzorka Milo Đukanović vodi sa 53.4%, Mladen Bojanić 34.1%, Draginja Vuksanović 8%, Marko Milačić 2.8%, Hazbija Kalač 0.8%, Dobrilo Dedeić 0.4% i Vasilije Miličković 0.4%.

20:50 - Na press konferenciji CeMi objavljeno da na osnovu 50.1% uzorka prema kojima Milo Đukanović ima 53.6%, Mladen Bojanić 34.1%, Draginja Vuksanović 8%, Marko Milačić 2.7%, Hazbija Kalač 0.7%, Dobrilo Dedeić 0.4% i Vasilije Miličković 0.4%.

20:45 - CeMi objavio rezultate na osnovu 43.1% uzorka prema kojima Milo Đukanović ima 53.1%, Mladen Bojanić 34.3%, Draginja Vuksanović 7.8%, Marko Milačić 2.7%, Hazbija Kalač 0.7%, Dobrilo Dedeić 0.5% i Vasilije Miličković 0.4%.

20:40 - Iz izbornog štaba Mladena Bojanića najavljeno da neće biti potpisani zapisnici na biračkim mjesitma gdje je, kako je navedeno, kršen zakon i gdje je bilo izbornih zloupotreba.
Nikola Jovanović iz Bojanićevog štaba je saopštio da su podnijeli više prigovora u toku dana.

20:20 - CeMi objavio rezultate na osnovu 10.3% uzorka prema kojima Milo Đukanović ima 55.9%, Mladen Bojanić 34.1%, Draginja Vuksanović 5.5%, Marko Milačić 3.5%, Hazbija Kalač 0.5%, Dobrilo Dedeić 0.3% i Vasilije Miličković 0.2%.

20:10 - Predsjednički kandidat Mladen Bojanić još uvijek nije stigao u svoj izborni štab. Još uvijek nije poznat sadržaj prigovora koji je podnio DIK-u u kojem se održava sjednica tim povodom.

Bojanić: Osmijehom i olovkom pobijediti autokratu

20:10 - Kandidatkinja Draginja Vuksanović stiže u svoj štab 21:00.

Vuksanović: Danas ulazi proljeće u sve domove


20:05 - U izborni štab predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanović več su počele da se okupljaju medijske ekipe a rezultate izbora saopštiće najmlađi poslanik vladajuće partije Miloš Nikolić. Đukanović je već stigao u štab kao i čelnici DPS-a.

Đukanović: Kampanja bila demokratski iskorak


20:00 - Predsjednički kandidat Mladen Bojanićoko 18 sati podnio je prigovor Državnoj izbornoj komisiji koja će tim povodom održati vanrednu sjednicu u 19.30 časova. Javnost će ovom biti informaisana naa redovnoj pres konferenciji u 21:00, saopštili su iz DIK-a.

Milačić: Otvorite frižider, pogledajte u novčanik

Do 19 sati glasalo 58,9 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanjeNa predsjedničkim izborima 2013. godine do 19 sati biračko pravo iskoristilo je 58 odsto, a na parlamentarnim 2016. glasalo je čak 18 odsto birača više.

Na predsjedničkim izborima grašani su mogli da glasaju za jednog od sedam kandidata. 

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA. Kandidat stranke pravde i pomirenuja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, na četvrtom Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, a na petom Dobrilo Dedeić, kandidat Srpske koalicije.Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.


Bilo je otvoreno 1.214 biračkih mjesta a izbor je pratilo više od dvije hiljade domačih i inostranih posmatrača.

Danas održani predsjednički izbori su sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Predsjednici Crne Gore su dosada bili Momir Bulatović (dva mandata), Milo Đukanović i Filip Vujanović (tri mandata).

Glasačko pravo imalo je 532.599 građana, odnsono 3.782 više nego na parlamentarnim, održanim u oktobru 2016. godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je, u odnosu na oktobar 2016, novoupisanih birača 13.399, a da je brisano 9.999.

Sve vijesti