Velika pobeda Rikarda i Red Bula!

Autor:

Sa šestog na prvo mesto!

Vozač Red Bula, Danijel Rikardo, pobedio je u trećoj ovosezonskoj trci Formule 1, voženoj u Šangaju za Veliku nagradu Kine.

Rikardo je ostvario šestu pobedu u karijeri, a prvu u sezoni, iako je krenuo sa šestog mesta. Osim dobre vožnje trijumf je ostvario i zahvaljujući dobroj strategiji, pošto je Red Bul išao na zamenu guma dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi, a to nisu učinili Ferari i Mercedes.

  Ovo je bila prva pobeda Red Bula u Kini od 2010. godine.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a treći je bio Kimi Raikonen iz Ferarija.

Izvor: YouTube/RAYNERPS3235


Aktuelni svetski šampion, Luis Hamilton, zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, pošto je dobio kaznu dodavanja 10 sekundi na rezultat posle sudara sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija.

Šesto mesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Renoa, sedmi je bio Fernando Alonso iz Meklarena, a osmi Fetel. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz Renoa i vozač Hasa, Kevin Magnusen.

Fetel je dobro startovao sa pol pozicije i sačuvao prvo mesto, a dobro je krenuo i Botas, koji je obišao Raikonena i preuzeo drugo mesto. Posle toga Verstapen je pretekao Hamiltona i Raikonena i preuzeo treće mesto, a Britanac je pao na peto.

Fetel je sigurno vozio i stekao prednost nad Botasom, koji je na četiri sekunde uspeo da se "odlepi" od Verstapena. Hamilton se zatim putem radija izvinio svojoj ekipi zbog lošijeg starta i gubitka pozicije, a od 18. kruga vodeći vozači su počeli da odlaze na zamenu guma.

Prvi je to učinio Verstapen, pa njegov klupski kolega Rikardo, a posle njih Hamilton, koji se na stazu vratio između dva Red Bula. U 20. krugu u boks je otišao Botas i vratio se ispred Verstapena, a krug kasnije na zamenu guma otišao je i Fetel. Posle dobrog kruga koji je u međuvremenu odvezao Botas, Fetel se na stazu vratio iza Finca, koji je pre boksa imao tri i po sekunde zaostatka za vodećim u generalnom plasmanu.

Iz Mercedesovog boksa čestitali su Botasu i rekli mu da mora da ostane ispred Fetela. Za to vreme prvi je i dalje bio Raikonen, koji nije išao u boks. Njega je ipak Botas pretekao u 27. krugu i preuzeo prvu poziciju, a zatim je to učinio i Fetel.

Raikonen je posle toga otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, iza Rikarda.

U 31. krugu sudarili su se vozači ekipe Toro Roso, Pjer Gasli i Brendon Hartli, delići bolida su se razleteli po stazi, zbog čega je na stazu izašlo vozlo bezbednosti. To su pojedini vozači iskiristili da odu na zamenu guma, među kojima i obojica iz Red Bula, a Botas je vodio ispred Fetela, Hamiltona, Verstapena, Rikarda i Raikonena.

Trka je nastavljena u 36. krugu, a Botas je sačuvao prvo mesto i ubrzo stekao oko dve sekunde prednosti nad Fetelom. U 39. krugu Verstapen je napao Hamiltona, ali se Britanac odbranio, posle čega je vozač Red Bula na kratko izleteo sa staze i pao na peto mesto.

Hamilton, međutim, u 40. krugu nije uspeo da se odbrani od Rikarda, koji ga je bez problema obišao i preuzeo treće mesto, a dva kruga kasnije Britanca je obišao i Verstapen. Rikardo je zatim obišao i Fetela i našao se iza Botasa.

U 43. krugu Verstapen je u pokušaju da ga obiđe, udario u Fetela, koji je pao na šesto mesto, a ubrzo ga je obišao i Hulkenberg, pa je vozač Ferarija pao na sedmo. Fetel je zatim putem radija rekao "da ne mora ništa da kaže" povodom tog manevra Holanđanina, protiv kojeg je odmah pokrenuta istraga.

U međuvremenu Rikardo je nastavio sa dobrom vožnjom i u 45. krugu obišao je Botasa, iza koga su vozili Raikonen i Hamilton. Verstapen je obišao Hamiltona, ali je dobio kaznu od 10 sekundi na rezultat, zbog incidenta sa Fetelom.

Do kraja trke Raikonen je pokušavao da obiđe Botasa, ali nije uspeo i ostao je na trećem mestu. Alonso je dva kruga pre kraja napadao Fetela i uspeo da ga pretekne na sedmom mestu. Nemac se zatim putem radija požalio da ga je Španac namerno izgurao sa staze i da to ne sme da radi.

Rikardo je u međuvremenu kao prvi prošao kroz cilj, iako je na manje od 20 krugova pre kraja trke bio šesti.

Naredna trka na programu je 29. aprila za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Sve vijesti