Filmovi koji zaslužuju još jedno gledanje (VIDEO)

Autor:

Napustio nas je veliki Miloš Forman, a mi vam predlažemo kako da mu odate počast na najbolji način.

Reditelj Miloš Forman, preminuo je u subotu nakon kraće bolesti, saopštila je njegova porodica. Rođen u Češkoj 1932. godine, šezdesetih se preselio u Ameriku i tamo napravio karijeru koju će Holivud nastaviti da prepričava.

Nagrađen je Zlatnim globusom, priznanjima Kana, Berlinala, Evropske filmske akademije, Britanske filmske akademije, a ne smijemo zaboraviti ni da je njegov film 197. osvojio svih pet velikih Oskara, što se nije dogodilo od 1934. godine.

Režirao je ukupno 17 ostvarenja, počnimo od jednog od prvih - "Bal vatrogasaca" iz 1967. godine je priča o propasti proslave u malom vatrogasnom domu. Iako je film komedija, i mnogi od likova su zapravo vatrogasci a ne profesionalni glumci, do te mjere je "zagolicao" režim da je ova satira na temu istočnoevropskog komunizma ostala zabranjena dugi niz godina. Amerikanci su "Bal" ipak nominovali za najbolji film van engleskog govornog područja.

Izvor: YouTube/tiberiuswoodyboyd

"Taking off" - film nagrađen u Veneciji ipak nije bio dobro prihvaćen, pa se Forman svojevremeno požalio da je zbog njega ostao u dugovima i bilo mu je teško da se vrati u filmsku industriju. Inače prvi film koji je snimio u Americi.

Izvor: YouTube/Alex Svan

Da nije bio u lošoj poziciji posle ovog filma, možda mu ne bi ni ponudili "Let iznad kukavičjeg gnezda". Forman je ovaj kultni film navodno režirao samo zato što je, zbog loše reputacije, bio jeftin za producente!

Ekranizacija romana Kena Kezija o zatvoreniku u duševnoj bolnici, koju je "jeftini" režiser napravio osvojila je pet Oskara – najbolji film, režija i scenario, najbolje glavne uloge (Džek Nikolson i Luiz Flečer). Svih pet zasluženih.

Izvor: YouTube/MovieClipsTrailers

"Kosa" - novi rizik, jer je ovaj mjuzikl bio toliko popularan u pozorištu, da se mislilo da će biti težak zadatak prebaciti ga na veliko platno.

Najbolje iz filma "Kosa"

Publika i dan-danas obožava ovu hipi priču u Formanovoj režiji, dok su autori mjuzikla bili toliko užasnuti, da su se javno odrekli njegove verzije sopstvene priče.

Izvor: YouTube/Movieclips Classic Trailers

"Amadeus" je možda najuspješniji Formanov film. Priča o Mocartu i Antoniju Salijeriju osvojila je čak osam Oskara! Podsjetite se zašto.

Izvor: YouTube/Movieclips Classic Trailers

"Narod protiv Larija Flinta" - škakljiva biografija velikana industrije zabave za odrasle konačno je donijela Formanu velike pohvale kritike, mada je na blagajnama ostvarila skroman uspjeh.

Izvor: YouTube/Movieclips

"Čovjek na Mesecu" - Džim Keri kao avangardni komičar Endi Kaufman pobrao je najviše pohvala, ali je ovo i dalje jedan od najboljih Formanovih filmova.

Izvor: YouTube/Movieclips Classic Trailers

"Gojini duhovi", film o Francisku Goji, poslednje je ostvarenje koje je Forman snimio prije 12 godina.

Izvor: YouTube/Micarone

Filmovi koje ipak nećemo gledati

Među Formanovim započetim, ali nedovršenim projektima su priče o studentskom bendu u doba nacističke okupacije Čehoslovačke, ljubavi u svijetu sumo rvanja, kao i dječacima iz austrougarske vojne škole koji se ponovo sreću 40 godina kasnije. Nažalost, ove filmove nije stigao da snimi.

Tagovi:
Sve vijesti