Hag žalbu Karadžića pretresa u ponedeljak

Autor:

Za 23. i 24. april zakazan je žalbeni pretres u predmetu protiv prvog predsednika Srpske, Radovana Karadžić, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal.

0
A- A A+
ratko mladić radovan karadžić mladić i karadžić ratni zločini zločinci general generali hag Foto: Mondo/Goran Sivački

Pretres će biti održan u sudnici broj jedan zgrade Mehanizma u Hagu, u skladu s nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno veće Mehanizma.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove odobrio je ranije Karadžiću da se obrati tokom žalbenog pretresa koji je zakazan za 23. i 24. april.

U saopštenju je tada navedeno da je u interesu pravde da Karadžiću bude odobreno da se obrati pred Žalbenim većem i iznese argumente, kao i da Tužilaštvo nije uložilo prigovor.

Hag odobrio: Radovan Karadžić može sam da priča

Karadžić će se obratiti Veću u prisustvu svojih pravnih zastupnika Pitera Robinsona i Kejt Gibson.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Karadžić je u podnesku od 5. januara zatražio od Žalbenog veća da mu dozvoli da učestvuje u žalbenom pretresu zajedno sa svojim pravnim zastupnicima. Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Tagovi:
Sve vijesti