Karneval u Budvi i Karnevalske majske večeri

Autor:

Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija i lokalne samouprave, pripremila je za sve goste Budvanske rivijere raznovrstan program tokom prve sedmice maja.

Manifestacija „Karnevalske majske večeri“ koja se prvi put održava u prestonici crnogorskog turizma trajaće od 26. aprila do 6. maja i objediniće niz raznovrsnih dešavanja.   

Muzički deo programa otvoriće, crnogorska pop pjevačica Nina Žižić, koncertom 29. aprila, a sledećeg dana predstaviće se grupa “Perper”.

Karnevalske svečanosti će početi 1. maja u večernjim satima, već tradicionalnim abrumom - pozivom na karneval. Predstavnici NVO “Feštađuni”, osnivači karnevala, uz podršku grupa iz Italije i Hrvatske na veliku međunarodnu feštu te večeri će pozvati starograđane i ugostitelje iz neposredne okoline. Program će se nastaviti na trgu ispred Starog grada nastupima samba plesačica iz  novosadskog “Mantock”  centra i benda “The grupa” iz Budve.

Velika povorka XVI međunarodnog karnevala, koji se ove godine održava pod nazivom “Prava ljubav nikad ne promaši”, krenuće budvanskim ulicama 2. maja od 20 sati. Očekuje se preko 1200 učesnika iz zemalja regiona, Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije i dr. Povorku će tradicionalno predvoditi Gradska muzika Budve i mažoretke. 

Za dobar provod do ranih jutarnjih sati ove večeri će se pobrinuti i “Big band Dejana Petrovića”. 

U četvrtak, 3 maja građanima Budve i njihovim gostima će se predstaviti učesnici Međunarodnog folklornog festivala, u organizaciji NVO “Stara Budva”, najpre defileom budvanskim šetalištem, a potom i igrama na glavnoj bini. Etno zvuk će, nakon njihovog nastupa, upotpuniti koncert grupe “Zora” iz Bara.

Festival će biti nastavljen i sutra veče, u petak 4. maja, a oko 22 sata je planiran koncert lokalnog benda “The Grupa” i popularne srpske pevačice Nevene Božović.

Koncert budvanske gradske muzike, sa evergreen repertoarom, održaće se 5. maja u 21 sat na glavnom gradskom trgu, a nakon njih će nastupiti regionalna zvezda Toni Cetinski.

Najslađe je ostavljeno za kraj!

Šestog dana maja planirana je velika dečija povorka, koja bi trebalo da u 10 sati krene ispred starog vrtića, a mališani će nakon predstavljanja svojih koreografija ispred glavne bine uživati u predstavi i kocertu dečijeg hora „D – moll“ iz Podgorice.  

 Turistička organizacija opštine Budva, organizator sedmodnevne manifestacije „Karnevalske majske večeri“, poziva turiste širom Crne Gore, regiona i Evrope da posete Budvu i budu deo nezaboravnih dešavanja koji na svojevrstan način obeležavaju početak letnje sezone u turističkoj metropoli Crne Gore.

Suorganizatori manifestacije su NVO “Feštađuni”, NVO “Stara Budva” i Hotel “Mažestik”.

O Karnevalskim majskim večerima

Budvanski karneval je ponovo zaživeo u proleće 2001. godine, kao jednodnevni događaj pod nazivom "Proljećna noć pod maskama". Želja organizatora, udruženja "Feštađuni", bila je da se u Budvi obnovi deo nekadašnjih običaja “maškaranja” koji je postojao do Drugog svetskog rata. Tokom prethodnih šesnaest godina manifestacija se dopunjavala i obogaćivala dodatnim događajima, da bi ove godine prerasla u sedmodnevni “Karneval majskih večeri” koji okuplja više od  hiljadu učesnika karnevala i nekoliko hiljada posetilaca.

Abrum - poziv na Karneval, takođe je jedan od autentičnih budvanskih običaja i po njemu se budvanski karneval umnogome razlikuje i izdvaja od drugih. "Brumanje" je izraz koji primorci koriste kada mame ribu - tako što u more bace raskvašeni hleb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati na pendulu (udicu koja se vuče rukom) ili štapom. Od reči "brumanje" nastao je naziv "abrum" ili "bacanje mamca" - da se dođe na "maškaranje", karneval. Prvo veče, Feštađuni sa svojim prijateljima (grupama i muzičarima) obilaze Stari grad i pozivaju ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a za uzvrat ovi pripremaju posluženje za "abrumaše". Od kuće do kuće, od kafane do kafane, tako se obiđe i Stari grad i okolina. Abrumaši tako najavljuju Veliku međunarodnu povorku koja narednog dana, uz ples i muziku obilazi Budvu.

KARNEVALSKE MAJSKE VEČERI U BUDVI

„U SUSRET NOVOM LJETU“

Nedjelja, 29.april

22:00 – Koncert Nine Žižić

(mala bina pored hotela „Majestic“)

Ponedjeljak, 30.april

22:00 – Koncert grupe „Perper“

(mala bina pored hotela „Majestic“)

Utorak, 1.maj

20:00 – Abrum (poziv na Karneval)

22:00 – Samba plesačice „Mantock centra“

(glavna bina)

22:30 – Koncert benda „The Grupa“

(glavna bina)

Srijeda, 2. maj

20:00 – Velika međunarodna karnevalska povorka

(Glavna pošta – Mediteranska – Stari grad)

22:30 – Koncert „Dejan Petrović Big Band“

(glavna bina)

Četvrtak, 3. maj

19:00 – Defile folklornih društava

(Tre canne – Trg ispred Starog grada)

19:30 – Folklorne igre

(glavna bina)

22:00 – Koncert „Etno grupa Zora“

Petak, 4. maj

19:00 – Folklorne igre

(glavna bina)

22:00 – Koncert „The Grupa & Nevena Božović“

(glavna bina)

Subota, 5. maj

21:00 – Koncert budvanske gradske muzike (evergreen)

(glavna bina)

22:30 – Koncert – Toni Cetinski

Nedjelja, 6. maj

10:00 – Dječija karnevalska povorka

(Hotel „Budva“ – glavna bina)

12:30 – Koncert „Dječiji hor D – moll“

Tagovi:
Sve vijesti