Facebook: 5 stvari koje je Cukerberg otkrio/sakrio

Autor:

Nakon svjedočenja Marka Cukerberga pred Kongresom SAD izdvojili smo pet najvažnijih stvari koje je osnivač i direktor Facebook mreže rekao.

0
A- A A+

Četvoročasovno saslušanje Marka Cukerberga pred američkim Kongresom i Komitetima za trgovinu i poslovanje proteklo je mirno, bez naglih preokreta i velike pompe. Kongresmeni su uglavnom bili ljubazni, pokušavali su da razumiju sve aspekte poslovanja i mehanizme zaštite Facebook mreže, dok je Cukerberg bio u svom maniru - odmjeren, pravio je pauze tokom govora i ton mu je bio prilično ujednačen, na ivici dosadnog za slušanje, ali na momente iritantan zbog svog tog celofana u koji uvija svaku savršeno odmjerenu riječ!

Na momente smo „umirali“ od dosade slušajući ih, na momente smo imali osećaj da nam se ponašanje i senatora i Cukerberga gadi (zaista je tako, pogledajte dio o optici i internetu u ruralnim djelovima SAD), a tek na momente dobili smo zapravo odgovor na pitanja koja se tiču toga kako zapravo Facebook posluje i kako zarađuje. Cukerberg je ostao djelimično nedorečen po tim pitanjima, a to je primjetio i jedan od senatora i to i javno istakao.

Zaključak o izjašnjavanju Cukerberga o cijeloj zbrci i skandalu koji je izazvala zloupotreba podataka skoro 90 miliona ljudi možemo da svedemo na pet tačaka:

1. Facebook je monopolistički servis, jedini i najmoćniji
Dodatno: Da li bi Facebook trebalo regulisati zakonima?
2. Facebook kao servis koji se plaća nije više nemoguć
3. Vještačka inteligencija biće masivno uposlena na Fejsu
4. Facebook ne špijunira korisnike, makar ne preko mikrofona
Dodatno: Facebook NE prodaje naše podatke oglašivačima.
5. Većina ne razumije kako Facebook funkcioniše, uključujući Kongres SAD.

Mark Cukerberg je uputio izvinjenje i preuzeo odgovornost, jer nije na vrijeme shvatio do koje mjere Facebook može da bude zloupotrebljen.

MONDO portal

1. Upitan da navede konkurenta Facebook mreži Mark Cukerberg nije uspio. Suviše velik, moćan i bez konkurencije, Facebook se nametnuo kao monopolista na tržištu društvenih mreža. Ovaj trenutak je, vjerujemo, bio jedini zaista neprijatan za Cukerberga, jer nije imao spreman odgovor. „Meni se ne čini da je Facebook previše moćan“, rekao je Cukerberg na konstataciju jednog od senatora da je Facebook možda čak i previše moćan u različitim sferama. Nažalost, stiče se utisak da je Kongres tek postao svjestan njegove moći i za sada ne postoji koherentan stav o tome kako prevazići toliku moć, koju Facebook ima.

Mark Cukerberg nije protiv regulisanja Facebook mreže regulativama, ali smatra da takve regulative ne bi smjele biti bilo kakve i da bi se morao naći podesan model regulisanja, a on trenutno ne vidi nijedan takav. Ipak, kongresmeni su sve snažnijeg stava da bi Facebook na neki način, ipak, trebalo regulisati i poistovjetiti sa drugim industrijama i kompanijama, koje odgovaraju zvanično i sudski kad do problema dođe, kao što je recimo ovaj sa kompromitovanjem podataka desetina miliona ljudi.

2. Facebook kao servis, koji se plaća u slučaju da ga korisnici žele bez ijedne reklame i predavanja bilo kakvih podataka, više nije dalek, kao što je bio ranije. Više o tome pročitajte u posebnoj vijesti.

3. Facebook se već sad oslanja na pomoć vještačke inteligencije, a u bliskoj budućnosti ona će biti uposlena još više. Prema ocjeni Marka Cukerberga vještačka inteligencija omogućiće brže pronalaženje govora mržnje, politički nekorektnih sadržaja, lažnih vijesti i drugog problematičnog sadržaja. Iako ovo deluje izvodljivo i dalje postoje sumnje da bi vještačka inteligencija mogla da napravi čuda po pitanju pomenutog sadržaja i njegovih restrikcija. U svakom slučaju vidjećemo to vrlo brzo!

4. Facebook ne špijunira naše živote putem mikrofona uređaja na koje je instaliran, potvrdio je Cukerberg. Više o tome čitajte u posebnoj vijesti.

Što se prodaje naših informacija ooglašivačima tiče, ponovo ćemo morati da vjerujemo Cukerbergu na riječ - ne prodaju. Prema njemu Facebook je posvećen najstrožoj zaštiti privatnosti koja je moguća, a više o tome pročitajte na posebnoj Facebook stranici posvećenoj tome.

5. Jedno od najvažnijih i trebalo bi da bude najprostijih pitanja ostalo je bez konkretnog odgovora - kako Facebook prikuplja sve naše podatke i kakva je praksa kad je oglašavanje u pitanju, osim što ne prodaje naše podatke. Kako dolazi do podataka? Koliko dugo čuva podatke o nama? Kako korisnici da saznaju šta sve Facebook skuplja? Sve su to pitanja na koja Mark Cukerberg nije odgovorio u potpunosti ili se samo djelimično dotakao odgovora, upućujući nas na Facebook Pomoć i druge alate koji će stići ili već postoje na Facebook mreži. Zaključak Kongresa i velikog dijela javnosti jeste konstatacija jednog od kongresmena tokom ispitivanja: „Vaš Korisnički servis je s**nje!“.

Tagovi:
Sve vijesti