Facebook bi uskoro mogao da se naplaćuje

„Uvijek će postojati Facebook verzija, koja je besplatna“.

0
A- A A+

To što je Facebook besplatan, kad je novac u pitanju, uzimamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo da bi moglo biti drugačije. Mi Facebook koristimo besplatno, Facebook nama plasira reklame ciljane po našim interesima i krug je zatvoren.

Pa, ipak, neki korisnici, kako The Verge smatra, mnogi korisnici, nakon skandala sa pronevjerom ličnih podataka, spremni su da plate za „čist Facebook, onaj bez reklama, i Mark Cukerberg (izgleda) nema ništa protiv toga.

Mark Cukerberg satima je svjedočio ispred američkog Kongresa, a jedno od pitanja bilo je: "Ranije ste rekli da će Facebook uvijek biti besplatan. Da li stojite i danas pri tom stavu?"

Da. Uvijek će postojati Facebook verzija, koja je besplatna. Naša je misija da pokušamo da pomognemo ljudima da se povežu sa svima u svijetu i da svijet zbližimo“, rekao je Cukerberg i nastavio: „U tom cilju jasno nam je da moramo da isporučimo servis koji svi mogu da priušte“.

Ipak, obrazlažući besplatan Facebook model osnivač i direktor Facebook mreže ostavio je mjesta za Facebook bez reklama, koji se zato plaća. Tehnički i logčki to bi bio komplikovan proces, ali ga je moguće izvesti, podsjeća The Verge, naročito posle Cambridge Analytica skandala.

Facebook, FB, #DeleteFacebook, Fejs, Face Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Šeril Sendberg, jedna od direktorki Facebook-a i bliska saradnica Cukerberga, na pitanje o Facebook modelu bez reklama, u kojem bi postojao taster za kojim bi se Facebook sistemu onemogućilo da koristi lične podatke korisnika za reklame, rekla je: „Imamo različite forme tastera za isključenje iz raznih stvari na Facebook mreži, ali nemamo taster za takvo istupanje najvišeg nivoa. To bi bio servis koji se plaća“.

Dakle, izgleda da ideja o besplatnom Facebook-u više nije tako čvrsta. Ovo ne znači da će Facebook danas ili uskoro početi da se plaća. Ne, to znači da se razmišlja o opciji naplate sadržaja, ko to poželi. Koliko smo daleko od toga - zna samo Facebook!

Tagovi:
Sve vijesti