Sedam znakova da ste u vezi sa narcisom

Autor:

Vaš partner priča 24 sata dnevno, uvijek zna najbolji način da se nešto uradi i ne može da podnese kritike. Zvuči poznato? Možda ste u vezi sa narcisom!

1
A- A A+

Podaci pokazuju da narcisoidni poremećaj ličnosti češće pogađa muškarce nego žene. Psiholozi dr Gin Beresin i dr Forest Teli identifikovali su nekoliko upozoravajućih znakova koji pokazuju da ste u vezi sa nekim ko ima ovaj poremećaj.

Naravno, zvaničnu dijagnozu može da da samo ljekar, ali postoje neki znakovi uzbune koji mogu da upute na narcisoidni poremećaj.

Priča samo o sebi

Ukoliko se zabavljate sa nekim ko je uvijek fokusiran samo na sebe, vaši razgovori će se uglavnom uvijek vrtjeti oko njegovih dostignća, uspjeha, interesa.

"Narcisu će obično biti dosadno kada govorite o vama ili kada pokušate da promijenite temu u kojoj je riječ bila o njemu", kaže dr Beresin. "Ponekad umiju dobro da slučaju, ali samo kada se radi o nečemu što se tiče njihovih želja i interesa".

Želi da ga uvijek hvalite

Osoba koja im narcisoidni poremećaj ličnosti uvijek želi da bude u centru pažnje i očekuje da partner neprestano hvali njena dostignuća, da ističe talente ili hvali fizički izgled. To očekuje i kada ste sami i kada ste u društvu.

Sudeći prema riječima dr Beresina, vaša veza može da trpi ukoliko to ne radite jer se narcisoidni partner neće libiti da vas uvredi pokažete li da se ne slažete sa njim, ili ako dovedete u pitanju njegovu genijalnost na bilo kom polju.

Nipodaštava druge

Egocentrik kakav može da bude narcisoidna osoba, često je opsednut negativnim aspektima ljudi oko sebe. Čak ni bliski prijatelji ni porodica nisu pošteđeni njegove osude jer je isticanje koliko neko drugi "ne valja" način da sebe još više uzdigne.

Narcisi često smatraju da sve mogu da obave bolje od drugih, što dodatno podgrijava njihov stav da su uvijek u pravu.

Osjetljiv je i previše burno reaguje

Kada nisu ispunjene emocionalne potrebe jednog narcisa, njegova reakcija je grandiozna. Sudeći prema riječima dr Telija, mnogi narcisi mogu da budu ekstremno ljuti ili da plaču sve dok se druga osoba ne izvini.

Ne pokazuje empatiju

Vaš partner će možda ponuditi da dođe do vas kada imate loš dan, ali njihov motiv je vjerovatno sebičan.

"Kada se svijet vrti oko tebe, gotovo da ne postoji prostor da pokažeš iskrenu empatiju prema drugima. Rijetko kada su spremni da se zaista žrtvuju za druge ili da pokažu neku vrstu poniznosti".

Zbog njega se osjećate loše

Ne očekujte od partnera koji ima narcisoidan poremećaj ličnosti da bude iskreno srećan zbog vas. Umjesto toga, očekujte da bude previše kritičan prema vama ili da pokuša da umanji vaš uspjeh, dostignuća.

"Ako ste u vezi sa narcisom, često ćete se zbog njega osjećati loše. Vaš uspeh je njemu pretnja, tako da treba očekivati da na taj uspjeh odgovori ultimativnim umanjivanjem njegovog značaja", ističe dr Teli.

Šarmantan je i velikodušan... ponekad

Osobe koje imaju narcisoidan poremećaj ličnosti imaju trenutke kada su zaista šarmantni, posebno u ranim fazama veze.

"Narcisoidna osoba može da bude veoma šarmantna i velikodušna kada na taj način ima priliku da sebi pokaže koliko je divna. Međutim, sve to može u sekudni da se preokrene i narcis može veoma da se naljuti ako druga strana ne odreaguje kako je očekivao", upozorava dr Teli.

Ako vam izgleda kao da se sve preokrenulo posle faze medenog mjeseca, moguće je da i jeste tako.

"Narcisoidne osobe često čine da se drugi osećaju posebno kada ulaze u njihov svijet, ali ubrzo nakon te početne faze postaju zavisni od veze i ta zavisnost im ne dozvoljava da više budu pod ’fasadom’ kojom su pokazivali da brinu za partnera", dodaje ovaj psiholog.

Sve vijesti