Ovo NIKAD nemojte da izgovorite

Autor:

Ni kad ste van sebe od besa, ni usred svađe epskih razmera… nemojte zaboraviti da ono što jednom izgovorite ne možete više da "povučete".

1
A- A A+

Ako se svađate i želite dodatno da iznervirate "drugu stranu", dovoljno je da dobacite nešto kao… "ajde smiri se". Znate i sami kako reagujete na tako nešto.

Izraste vam druga glava, i spremni ste da se svađate do "poslednje kapi krvi". Vrlo sličan efekat, naravno, imaju i prezrivo kolutanje očima, podrugljivo smejanje i uopšte, bilo šta što na bilo koji način omalovažava osobu s kojom se svađate.

A kad se svađate s nekim koga volite, bilo šta od ovoga vodi vas pravac u minsko polje iz kojeg je pitanje da li ćete "izaći" kao par.

Evo šta nikad ne bi smelo da vam "izleti" dok se svađate, i koje bi modele ponašanja trebalo da izbegavate:

Žrtva i agresor

To je ona situacija kad jedan od partnera izigrava mučenika a drugi zlog tiranina.

"Uvek si tako zao prema meni", "Ne znam čime sam zaslužio/zaslužila da se tako ponašaš", "Da nisi tako jadan, to se ne bi desilo"... Zvuči poznato?

Ono što se u stvari krije iza takvog modela ponašanja je da ideja o tome da se jedan od partnera žrtvuje podrazumeva da je on automatski u pravu. Ako ste vi žrtva, vaš "zli" partner sigurno greši...

Ali, stvari nikad nisu tako jednostavne i za svađu je uvek potrebno dvoje. Ako vi izigravate mučenika, to znači da ste pasivni i da samim tim vaš partner nosi veću odgovornost kada je vaša veza u pitanju, što nije pošteno.

Izbegavanje sukoba

Rasprava u ovom slučaju obično se završava ovim rečenicama "Pa, šta sad planiraš da uradiš?", "Ništa. Idem da se prošetam". Ovakav pristup je bukvalno toksičan i može ozbiljno da ugrozi odnose među partnerima jer je otvoren razgovor nemoguć ako se neko svaki put pokupi i ode.

Ipak, nije rešenje ni da partnera provocirate dok ne "eksplodira". Pokušajte mirno, ali nedvosmisleno da mu objasnite da odlazak u šetnju ništa ne rešava i da je razgovor najmanje što zaslužujete, s obzirom na to da ste i vi ravnopravan partner u vašem odnosu.

Odbrambeni stav

"Ti uvek...", "Ti nikad...", pa onda druga strana uzvrati sa "Ja uvek...", dok rasprava ne postane potpuno besmislena.

Odbrambeni mehanizmi su prirodna reakcija, ali takvo "gađanje" argumentima i prebacivanje krivice na drugog partnera neće doneti rešenje. U većini ovakvih situacija zapravo se svađate manje-više sami sa sobom, a ne sa partnerom. Morate biti samouvereni i iskreni i stajati iza onoga što govorite, pre nego što uopšte započnete raspravu trebalo bi da budete sigurni u svoje stavove i spremni na kompromise.

Preterano ste kritični

Kada partnera počnete da vređate i da "ispaljujete" rečenice "tako si sebičan", i "ista si kao tvoja majka", gotovo je sa civilizovanom raspravom.

Umesto toga, pokušajte lepo da objasnite partneru šta vam u njegovom ponašanju smeta i zašto, a da ne budete previše kritični i ne pribegavate niskim udarcima pri tome.

Prezir

Ako iz svake vaše rečenice izgovorene u svađi izbija prezir prema partneru, kraj se nazire, ali to možda i nije tako loše. Zato što kad jednom dođete do "Nema svrhe da nastavljamo razgovor pošto me nije briga šta ti misiš" obično nema više nazaad.

Ništa slađe od seksa posle svađe? (ANKETA)

Kako da "pobedite" u svakoj svađi

Sve vijesti