Koliko treba da traje izdržaj

Autor:

Evo kako da izvučete najviše iz ove sjajne vježbe za cijelo tijelo.

0
A- A A+
vežbanje, trening, treniranje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Izdržaj je jedna od najboljih vježbi koju možete da radite. Ako je radite pravilno i redovno, relativno brzo ćete osjetiti promjene u držanju tela, i više snage u trupu. Ali, koliko treba da traje izdržaj da biste postigli rezultate?

Profesor dr Stjuart Mekgil, specijalista za povrede kičme, kaže da je deset sekundi sasvim dovoljno.

"Nema nikakve koristi od dugih izdržaja, osim ako ne želite da oborite nekakav rekord", kaže dr Mekgil za britanski "Telegraf".

Umjesto da se iscrpljujete pokušavajući da izdržite najduže što možete, trebalo bi da radite serije od tri izdržaja u trajanju od deset sekundi.

Ali, personalni instruktori se ne slažu sa dr Mekgilom…

"Trebalo bi da budete u izdržaju 30 do 60 sekundi", kaže Bendži Tiger, fitnes instruktorka sa Floride. Ona ne veruje da je deset sekudni dovoljno za bilo kakav pozitivan pomak, i savjetuje da, ako ćete već da radite izdržaj u intervalima, da svaki traje bar 20 sekundi.

Sa njom se slaže i Rob Areaga, instruktor iz Njujorka, koji kaže da je najbolje da izdržaj traje 60 sekundi, jer se tako postižu željeni rezultati.

Uprkos razlikama u predloženom vremenu, svi se slažu da je najvažnije da se vježba radi pravilno.

POGLEDAJTE MONDO FITNES PRILOG - IZDRŽAJ i KAKO SE RADI

Izvor: MONDO

Leđa moraju da budu prava, tako da vam kičma "ne pada", evo detaljnog objašnjenja:

Ali, dobra vijest je što se svi slažu da izdržaj koji traje duže od 60 sekundi nema nikakvog smisla. Osim ako nećete da se pravite važni.

Tagovi:
Sve vijesti