Prihodi od stranih gostiju 901 milion eura

Autor:

Prihod od turizma u prošloj godini od stranih gostiju, prema podacima Centralne banke, iznosio je oko 901 milion eura, što je 7,9 odsto više nego 2016, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak Kukavičić.

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

  “Kada se uzme u obzir i prihod ostvaren od domaćih turista, dolazimo do ukupne cifre od oko 960 miliona, odnosno rasta od 8,9 odsto u poređenju sa 2016. godinom”, rekla je Pobjedi Radak-Kukavičić.

Ona je dodala da će se trend rasta nastaviti i ove godine i da će sezona biti bolja i duža.

Radak Kukavičić je navela da se generalno prošlogodišnja turistička sezona može okarakterisati kao rekordna prema svim parametrima, kako fizičkim, tako i finansijskim.

“Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, koji nas prati već više od deceniju, a samim tim i ostvareni prihodi su veći”, kazala je Radak Kukavičić.

Ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka, prema podacima Monstata, iznosi preko dva miliona, što je deset odsto više u poređenju sa 2016. godinom, dok je ukupno sotvareno skoro 12 miliona noćenja ili sedam odsto više.

“Budući da smo već u 2016. godini ostvarili blizu milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, jer prema informacijama turističke privrede turoperatori traže više kapaciteta nego prethodne godine, o čemu govori i veći broj najavljenih avio linija, te da prve organizovane grupe turista ovih dana stižu u Crnu Goru, izvjesno je da ćemo zadržati trend rasta turističkog prometa, a time i prihoda i premašiti prošlogodišnje rezultate”, saopštila je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da su u odnosu na 2005. godinu prihodi od crnogorskog turizma učetvorostručeni.