Šarićev klan osuđen na 85 godina

Autor:

Pripadnici slovenačkog kraka narko-grupe Darka Šarića osuđeno je u Ljubljani zbog međunarodnog šverca kokaina na 85 godina zatvora. Na presudu koja nije pravosnažna, osuđeni imaju pravo žalbe.

0
A- A A+

Vođa slovenačkog kraka Dragan Tošić osuđen je na 16 godina zatvora i to nakon oslobađajuće presude iz 2012. kada u postupku nisu korišćeni prisluškivani razgovori koje jeposlala srpska strana. Tužilaštvo je za Tošića tražilo kaznu od 20 godina zatvora, prenosi N1.

"Odlukom suda, mi smo, naravno zadovoljni. Što se tiče prigovora, žalićemo se na odluku o ukidanju pritvora", kažetužiteljka Blanka Žgajnar.

Vođi slovenačkog kraka Šarićeve grupe zatvor je zamijenjen kućnim pritvorom i ne smije da napušta mjesto boravka, jer će u suprotnom biti uhapšen. Tošićev advokat nije zadovoljan odlukom suda.

"Nisam očekivao tako visoke kazne i, da budem potpuno iskren, očekivao sam u najviše oslobođajuću presudu", rekao je advokat Dragana Tošića Janez Koščak.

Osim Tošića, nepravosnažnom presudom Okružnog suda u Ljubljani osuđeno je još 14 njegovih saradnika, među kojima je i Dragan Beljkaš.

"Presuda je potpuno neočekivana i bez utemeljenja na osnovu onoga što smo čuli danas. Ovi dokazi, kojima smo se bavili, su u direktnoj suprotnosti sa obrazloženjem presude. Prema tome, slijedi žalba", kaže advokat Dragana Beljkaša Saša Ravnik.

Pripadnici slovenačkog ogranka Šarićeve grupe uhapšeni su 25. maja 2010. u Ljubljani, Kranju i Kopru, kada je pretreseno više od 30 kuća i zaplijenjena veća količina droge, novca i oružja.

Terete se da su sa Šarićem krijumčarili tone kokaina iz Urugvaja, a hapšenju je prethodilo slanje dokaza srpske BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal slovenačkim institucijama.

Očekuje se da slovenački Vrhovni sud donese konačnu odluku, a tada će Srbija, koja je 2009. godine inicirala akciju "Balkanski ratnik" protiv Šarićevog klana, biti jedina zemlja gdje suđenje još nije okončano.

U Urugvaju i Italiji višegodišnje kazne zatvora uveliko služe pripadnici Šarićevog narko-kartela.

Sve vijesti