Amer srpskog porekla novi komandant na Kosovu

Autor:

Oficir Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, preuzeo je danas u Bondstilu kod Uroševca komandu nad Multinacionalnom brigadom Istok koju čine pripadnici vojske SAD, Poljske, Rumunije i Turske.

0
A- A A+


Primopredaja dužnosti obavljena je u bazi Kfora, a na čelo američkih vojnih snaga došao je pukovnik Nik Dučić iz Kalifornije, koji je na toj dužnosti zamenio Majka Sparginsa.

Dučić je poručio da uloga Kfora ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, a brigada na čijem čelu nastaviće da sarađuje sa srpskom vojskom.

Zamenik komandanta Kfora, brigadni general Janoš Combok odlikovao je američkog pukovnika NATO medaljom za zasluge, a uspesima dosadašnjeg komandanta pripisao je i odličnu saradnju sa Vojskom Srbije.

"Pukovnik Sparagins pokazao je visok profesionalizam", rekao je Combok i podsetio na neke od uspeha MNB Istok kao što su vođstvo, učešće i doprinos u sihronizovanim patrolama sa srpskim oružanim snagama na administrativnoj liniji.

"Patrole otvaraju put budućem napretku u ovom veoma osetljivom području", dodao je Combok.

Dučić koji će američkom vojskom na Kosovu komandovati u narednih devet meseci rekao je novinarima da MNB Istok nastavlja nepristrastno da podržava, razvoj, mir i stablnost celog regiona.

"Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju", rekao je Dučić.

Novi komandant zadužen za istočno Kosovo je na pitanje novinara RTK2 rekao da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.

"Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji", rekao je Dučić.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, prenosi RTS.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Na osnovu fotografija na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Facebook profilu pukovnik Dučić je lajkovao i stranice srpske crkve svetog Đorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova deca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obracanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

"Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova", rekao je on.

Ima troje dece - sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji, prenosi Blic. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

Američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe rotiraju se na svakih devet meseci, a od 1999. ovo je njihova 24 rotacija.

Sparagins je rekao da američki vojnici zajedno sa saveznicima uveravaju sve u regioni da je NATO jak, i da su njihovi pripadnici posvećeni, da nastavljaju da i ;prethodnih skoro 19 godina nastaviti da rade na očuvanju mira i stabilnosti.

Američkom vojskom u sastavu KFOR-a komandovaće pukovnik Nik Dučić iz Kalifornije, odakle je i 79. pešadijska brigada borbenog tima, koja je nakon devet meseci službe zamenila 39. pešadijsku brigadu borbenog tima iz Arkanzasa.

Sve vijesti