Haradinaj za ratifikaciju,Samoopredjeljenje protiv

Autor:

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je poslanike Skupštine Kosova da glasaju za Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom, ističući da Kosovo tim sporazumom ne gubi teritoriju.

0
A- A A+

Predstavljajući nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan prije dvije i po godine u Beču, Haradinaj je rekao da je uvjeren da je izjavom predsjednika privremenih kosovskih institucija i predsjednika Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, ispravljena prvobitna greška.

Dodao je da je glasanje za zakon "glas za perspektivu i slobodu kretanja" žitelja Kosova po zemljama EU.

"Uvjeravam vas da je ratifikacija ovog zakona ne ugrožava teritoriju Kosova, odluka je u vašim rukama, vaš glas danas je za budućnost građana", rekao je Haradinaj.

Ovo je četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za izglasavanje potrebno je dvije trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120 poslanika.

Podršku zakonu su dali šefovi poslaničkih grupa Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, poslaničke grupe Šest plus.

Protiv su bili poslanici Samoopredjeljenja, Nove poslaničke grupe nezavisnih poslanika koji su napustili Samoopredjeljenje, dok sjednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste.

Istovremeno, šef poslaničke grupe pozicionog pokreta Samoopredjeljenje, Glauk Konjufca, pozvao je poslanike tog pokreta da Haradinaju predaju peticiju, čiji su potisnici građani Kosova koji se protive ratifikaciji demarkacije.

Konjufca je rekao da je uložio mnogo napora da unese peticiju u parlament, te da su to učinili samo da bi Haradinaja podsjetili na period dok je bio u opoziciji, odnosno prije nego što je došao na vlast.

Rasprava o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore u skupštini Kosova traje već šest sati, prijavljenih za diskusiju je još dvadesetak, zbog čega se ne isključuje mogućnost da sjednica bude nastavljena u srijedu.

Na sjednici je preovladala razmjena "argumenata" jedne i druge strane uz uzdržavanje od svađalačkih tonova koji vrlo često prisutni na sjednicama skupštine Kosova.

Odlaganje glasanja za srijedu može biti uslovljeno i činjenicom da za sada nema potrebnih 80 glasova poslanika koji bi večeras glasali za demarkaciju.

Tokom više od dvije godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustaf, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sjednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu, najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

"Demarkacija granice sa Kosovom je gotova stvar"

Sve vijesti