Pa, crni Trampe! Dug SAD veći od 21.000 milijardi$

Autor:

Državni dug SAD je prvi put u istoriji premašio cifru od 21.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

0
A- A A+
novac, dolar, dolari, evro, evri, funta, funte pare keš Foto: MONDO/Mario Milojević

U septembru prošle godine, dug je dostigao 20.000 milijardi dolara, dok se 20. januara iste godine, kada je Donald Tramp preuzeo funkciju predsjednika, kretao oko 19.900 milijardi dolara.

Ali, lako je Amerima

Ipak, ove dramatične brojke nisu i katastrofalne, jer su ipak u pitanju SAD, vodeća zemlja svjetske ekonomije i vlasnik dolara - globalnog sredstava plaćanja. Tih 21.000 milijardi je "samo" oko 105 odsto američkog BDP-a (doduše, 2008. za vreme drugog mandata Džorđa Buša Mlađeg je to bilo na nivou samo 68 odsto).

To znači da sada praktično svaki Amerikanac, koga predstavlja vlada, duguje po tom osnovu više od 64.000 dolara. Ako se pogledaju samo oni građani koji plaćaju porez kao poreski obveznici, cifre su još veće - 173.550 dolara "po glavi".

Američki predsjednik Donald Tramp je tada obećao da će "u roku od osam godina eliminisati javni dug", da bi prošlog mjeseca omogućio vladi neograničeno zaduživanje do 1. marta 2019. godine, navodi Raša tudej.

Očekuje se i da će poreski rezovi, zbog propisa koje je Tramp donio u korist bogataša, u iznosu od 1.500 milijardi dolara i dvogodišnji dogovor o budžetu koji je usvojio Kongres, doprineti povećanju budžetskog deficita a time i javnog duga SAD, ocjenjuje RT.

Sve vijesti