Hiljade Android aplikacija prestaće da rade

Od nove verzije Android P sistema prestaće da rade starije aplikacije, koje nisu ažurirane još od prije Android Jelly Bean verzije.

0
A- A A+

Nakon što je Apple ograničio programere da moraju da primijene nova pravila ili će ima aplikacije ostati bez podrške za iOS 11 istu stvar čini i Google, ali za Android P.

Android P je dobio prvu razvoju verziju i programeri su otkrili da će aplikacije koje nisu dugo ažurirane na tom sistemu imati problema tokom rada ili još gore - neće raditi uopšte! Poslednja podržana API verzija u Android P operativnom sistemu je 17, što predstavlja aplikacije pisane za Android 4.2 Jelly Bean i novije. Sve aplikacije koje su starije i nisu od tada ažurirane dobiće poruku na Android P operativnom sistemu:

Ova aplikacija je napravljena za stariju verziju Androida i možda neće raditi dobro. Pokušajte da je ažurirate ili se obratite programeru“.

Ova poruka u početku neće spriječavati aplikacije da se pokrenu, ali će ih kasnije blokirati, navodi GSMArena sajt, uz napomenu da Google ovaj program najavljuje već neko vrijeme.

Ukoliko programeri ne ažuriraju svoje aplikacije do pojave Android P operativnog sistema, one bi mogle da prestanu da rade na tom sistemu zauvjek. U pitanju je broj aplikacija koji se mjeri hiljadama, a nema preciznih podataka o tačnom broju.

Apple je uradio isto. Korisnici su se navikli. Mnoge aplikacije su zauvjek nestale, a u iOS slučaju bilo je ugroženo do 200.000 aplikacija. Šta će biti s Android aplikacijama - vidjećemo!

Sve vijesti