IZBORI U RUSIJI: Vladimir Putin bez konkurencije

Autor:

U Rusiji se u nedelju 18. marta održavaju predsednički izbori. Na ruskom dalekom istoku već su otvorena biračka mesta za izbor predsednika Rusije. Procenjuje se da opozicija nema šanse, i da će Vladimir Putin osvojiti oko 80 odsto.

0
A- A A+

  Zbog 11 časovnih zona, glasanje je počelo u regionima Čukotka i Kamčatka, preneo je AP.

Birališta u baltičkoj enklavi Kalinjingradu biće zatvorena sutra u 19.00 po griničkom vremenu.

U trci za predsednika Rusije je osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobedu ima Vladimir Putin.

Prema anketama, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana - što bi mu lako moglo doneti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje.

Gospodar Rusije - Vladimir Putin (FOTO, VIDEO)

Među ostalim predsedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak - koju je nominovala Građana inicijativa - i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije.

DVERI MEĐU POSMATRAČIMA NA KRIMU

Glasanje će posmatrati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača.

Srpski pokret Dveri saopštio je večeras da će troje njihovih predstavnika pratiti predsedničke izbore u Rusiji kao posmatrači. U njihovoj delegaciji, koja izbore prati na poziv Ruske Dume, biče Marija Janjušević, Slaviša Ristić i Dragana Trifković.

Oni će posmatračku misiju obavljati na Krimu.

HAKERI POJAČALI NAPADE

Aktivnost hakera uoči sutrašnjih predsedničkih izbora je povećana, a najviše je napada bilo na sajt Federalne službe za nadzor u oblasti informacionih tehnologija i masovnih komunikacija - Roskomnadzora, saopštio je večeras šef "Rostelekoma" Mihail Osejevski

"Nažalost, vidimo da je poslednjih dana porasla aktivnost onih koji su zlonamjerni. Napadi pogađaju najrazličitije sajtove. Danas je napadnut sajt `Lente.ru`, kao i sajt Roskomnadzora", rekao je Osejevski.

On je dodao da veruje da će sutra izbori proteći u redu i da će svi moći da prate glasanje Rusa na predsedničkim izborima, prenio je "Sputnjik".

Sve vijesti