Evo kako bespotrebno komplikujemo veze

Autor:

Veze nisu lake, istina, ali su često teže nego što moraju da budu, zato što ih sami komplikujemo. Bez potrebe.

Ljubav ne mora da bude komplikovana. Pročitajte na koje načine sami najčešće komplikujemo veze, da biste to mogli da izbegnete.

1. Ne znate kakav tip veze želite

Veoma je važno da to shvatite, da biste znali da je veza u kojoj ste potencijalno prava za vas. Prestanite da upoređujete svoju vezu sa drugim vezama i ne tražite od drugih da vas savetuju. Ono što odgovara vašim prijateljima, možda ne odgovara vama i vašem partneru.

Zato, odlučite da li želite da budete u monogamnoj vezi, da li želite otvorenu vezu i nešto sasvim neobavezno… Što jasnije odredite šta želite i šta vam je potrebno, biće vam lakše da nađete ono što vam odgovara.

I imajte na umu da pokušavanje da se uklopite u neki kalup, čak i ako vam se ta druga osoba sviđa, na kraju uvek vodi do slomljenog srca.

2. Previše razmišljate

Ponekad, u žurbi da odredite u kom pravcu ide vaša veza, promaknu vam znakovi i "crvene zastavice" koje jasno pokazuju nekompatibilnost. I najjače i najbolje veze se grade vremenom, kroz razna iskustva. Neslaganja, posebno na početku veze, mogu da budu dobar znak zato što pokazuju da ste oboje iskreni u svojim namerama i očekivanjima.

Sledeći put kada budete pokušavali da utvrdite da li se nekome dopadate i zapitate se zašto stvari među vama ne napreduju brže, udahnite duboko. Uživajte u sadašnjosti, u počecima veze jer te trenutke nećete moći da ponovite.

Koncentrišite se na ono što se dešava sada i to će vam pomoći da shvatite kuda ide vaša veza.

3. Previše pretpostavljate (na osnovu onoga kako biste vi reagovali)

Zanimljivo je kako novi parovi komuniciraju i izražavaju nesaglasnost sa nečim. Evo nekih saveta kako da to bude manje komplikovano.

U zdravim vezama, partnerima je dovoljno prijatno da iznesu svoje mišljenje, čak i ako će zbog toga drugoj osobi biti neprijatno. Ali, umesto da pretpostavljaju šta druga osoba misli ili zašto nešto radi, jednostavno je to pitaju.

Svako od nas ima jedinstvene stavove i mišljenja zasnovana na iskustvima i prethodnim vezama. U skladu sa tim se ponašamo, što znači da svako od nas drugačije reaguje na situacije. Zato, kada ne razumete zašto nešto partner govori ili radi, pitajte. I pažljivo slušajte odgovor. Pretpostavke su ubile više veza nego što možete da zamislite.

4. Mnogo se trudite na početku veze

Gotovo svaka veza je na početku super jer se oba partnera trude. Prvih nekoliko meseci se svako trudi da impresionira svog partnera, izlaze na sastanke, večere, u bioskop…I to je prirodno jer je sve novo uzbudljivo.

Ali, ono što je važno je da budete fer i da tu želju da impresionirate partnera održite i kasnije, koliko toliko. Nije potreban nikakav poseban tretman, već je dovoljno da budete dosledni svojim rečima i delima sa početka veze. Doslednost je neviđeno seksi!

5. Puštate da se stvari "provuku"

Otvorena komunikacija je najvažnija u vezi i ne može da bude precenjena. Zato, kada se vi i partner oko nečega ne slažete, kada imate problem, nesuglasicu ili vam nešto nije jasno, razgovarajte o tome. Ne dozvolite da vas "opsedaju" razne nedoumice i pretpostavke.

Ako ne razgovarate o tome što vas muči, ta misao će vam se iznova pojavljivati i stvaraće prepreku između vas. Ne puštajte da se problem "provuče" i da od muve kasnije "postane magarac", nego na vreme razgovarajte o svemu.

6. Sabotirate sebe

Veoma je važno da promislite o sopstvenom obrascu ponašanja u vezama. Razmislite o tome kako su se vaše prethodne veze završile, šta im je "presudilo", kakva je vaša uloga bila u raskidu, u kom trenutku odlučite da "pobegnete" iz veze, da li je vaš trenutni partner uradio nešto da vas "otera", kako bi vaš život izgledao bez te osobe?

Pokušajte da uočite kakve ste greške pravili ranije u vezama jer je to jedini način da ne zakomplikujete svoju novu vezu istim greškama.

7. Želite da faza "medenog meseca" traje zauvek

Početak veze je najbolji jer ste tada u zoni fantazije. Sva ta energija i ljubav koju donosi nova veza je neverovatna. Ali, faza medenog meseca je samo to - faza. Kako veza sazreva, prolazite kroz seriju promena kojima treba da se prilagodite. I to je sasvim normalno, ne brinite - i ostale faze veze imaju dobrih strana i sjajnih trenutaka!

Pitajte bilo koji par koji je dugo u vezi, reći će vam da imaju dobre trenutke, ali i izazove. Međutim, veza je sazrela i oni su sposobni da prođu kroz tu oluju i da nastave da uživaju u ljubavi.

8. Previše brzo uvodite partnera u svoj život

Razumemo, uzbuđeni ste jer ste našli nekoga s kim želite da provedete neko duže vreme. Ali, pre nego što tu osobu potpuno uvedete u svoj život i spojite je sa svojim prijateljima i porodicom, dajte i sebi i partneru vremena da tu vezu osnujete kako treba.

Dobro se upoznajte, a onda partnera postepeno upoznajte sa porodicom i prijateljima jer ponekad, ako to uradite odmah, možete da zakomplikujete stvari. Polako, ako sve bude kako treba, imaćete vremena da partnera predstavite svima.

Sledeći put, pre nego što novoj vezi zalupite vrata pred nosom, a niste joj ni dali šansu, razmislite možete malo da pojednostavite način na koji posmatrate ljubav i veze. Ne žurite i razmislite o svojim prošlim iskustvima jer vam ona mogu pomoći da buduća iskustva budu bolja.

Sve vijesti