Greška u vežbanju koja vam usporava metabolizam

Autor:

Ako se trudite i redovno trenirate, a ipak ne postižete željene rezultate, možda i vi pravite ovu čestu grešku.

0
A- A A+
vežbanje, trening, treniranje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Svi znamo koliko je važan kardio trening: topi masti, pozitivno djeluje na zdravlje srca, ali taj trud na traci za trčanje možda i sabotira vaše napore da skinete višak kilograma.

Loren Slejton, autor "Male knjige vitkosti", otkriva da uprkos naporu koji ljudi ulažu na treninzima, vrlo često prave i jednu grešku koja im usporava metabolizam umjesto da ga ubrza.

Ako pogledate vježbanje iz naučne perspektive, broj kalorija koji potrošite poveća sa kad metabolizam pređe iz "odmarajućeg" moda u "vježbajući".

Aerobne vježbe čak ubrzaju metabolizam tako da on ostane u tom "vježbajućem" načinu rada koji podrazumijeva veću potrošnju kalorija satima nakon što ste završili trening.

Ali, evo gdje možda i vi pravite grešku i umanjujete ove pozitivne efekte vežbanja.

Ako stalno izvodite jednu istu vježbu tokom dužeg vremenskog perioda, pozitivni efekti će izostati, kaže Slejtonova za portal Her.

Čak i ako se tokom te vježbe svaki put dobro oznojite, vi ne nastavljate da gradite mišiće, tako da se metabolizam vremenom usporava.

Zato je jako važno "iznenaditi" telo uvođenjem novih vježbi u rutinu, da bi metabolizam ostao ubrzan.

Ona preporučuje da se u rutinu ubace i različite varijacije vježbi snage, koje ne samo da će vam pomoći da brže trošite kalorije, nego će vam i tijelo biti zategnuto brže i efikasnije nego ako se držite samo kardio vježbi.

Tagovi:
Sve vijesti