Roditelji, ipak, imaju mezimca!

Autor:

Iako to nikada neće javno priznati, roditelji ipak imaju omiljeno dete!

0
A- A A+

Kada bilo kog roditelja pitate koje dete mu je omiljeno, pogledaće vas šokirano jer se usuđujete da ga pitate tako nešto, a onda kao iz topa reći: "Sve ih volim jednako". I slagaće vas verovatno...

Oni koji tvrde da postoji sindrom srednjeg deteta – fenomen koji podrazumeva da se srednje dete oseća zapostavljeno i nevoljeno u poređenju sa mlađom i starijom braćom i/ili sestrama - smatraju da roditelji definitivno imaju omiljeno dete.

U njihovu korist presudilo je i novo istraživanje, koje je potvrdilo da je najmlađe dete omiljeno među roditeljima!

Na sajtu Mumsnet sprovedeno je istraživanje među 1.185 roditelja, dok je Gransnet sproveo isto istraživanje među 1.111 korisnima koji imaju najmanje jedno unuče.

Otprilike četvrtina roditelja na Mumsnetu je priznala da ima omiljeno dete, dok 42 odsto korisnika Gransneta otkriva da ima omiljeno unuče.

Više od polovine roditelja koje ima mezimca otkriva da je u pitanju najmlađe dete, a 61 odsto ih kaže da je drugo ili da su druga deca koju imaju previše zahtevna.

Sa druge strane, 26 odsto roditelja kaže da je njihovo omiljeno dete - najstarije.

Među roditeljima koji su priznali da imaju mezimca, 41 odsto kaže da ih to dete podseća na njih same, dok je više od polovine izjavilo da ih omiljeno dete zasmejava više nego ostali.

I dok se deca koja nemaju "poseban tretman" kod kuće ponekad zbog toga možda osećaju loše, većina roditelja smatra da nema ništa loše u tome što imaju omiljeno dete.

Više od polovine korisnika oba sajta smatra da je "apsolutno odvratno" imati mezimca među decom i unucima, a oko trećine roditelja smatra da to ima i negativan uticaj na ostalu decu.

"Favorizovanje je jedan od poslednjih tabua i roditelji se zbog toga osećaju krivima, pa je važno da znaju da gotovo svi roditelji imaju mezimca i to ne mora da bude ništa stražno", kaže osnivač Gransneta Džastin Roberts.

Ona ističe da treba paziti da ostala deca ne postanu svesna da imate jedno omiljeno dete jer to već znači da se prema njima ne odnosite jednako, što nije fer.


Sve vijesti