Neuništiva: Počinje četvrti mandat Angele Merkel

Autor:

Poslanici nemačkog parlamenta potvrdili su danas četvrti mandat kancelarke Angele Merkel. Vučić čestitao Merkelovoj.

Time je stavljena tačka na proces izbora nove vlade koji je trajao skoro šest meseci.

Poslanici su glasali sa 364 glasa "za" i 315 "protiv". Devet je bilo uzdržano.

Koalicije Merkelove CDU, CSU i SPD ima 399 mesta u parlamentu, navodi AP.

Ista koalicija bila je na vlasti i poslednje četiri godine, ali je formiranje nove koalicije bio težak zadatak.

Glasanje u Bundestagu usledilo je nakon 171 dana od septembarskih izbora što je rekord u dužini formiranja vlade, čak dvostruko.

Merkelova će sada predvoditi vladu koja je pretrpela značajne promene. Ona će danas položiti zakletvu kao savezna kancelarka, javlja DW.

Kada  bude završila mandat, izjednačiće se po dužini kancelarskog staža sa svojim političkim mentorom Helmutom Kolom.

Kol, koji je preminuo u junu 2017. u 88. godini, na mestu kancelara je bio punih 16 godina, a nasledio ga je Gerhard Šreder.

Ko je sve u novoj Vladi?

Ovo će biti nova Vlada Nemačke

Angela Merkel danas se pojavila u svečanom belom sakou, šta to znači i koju poruku je želela da pošalje pročitajte OVDE.

VUČIĆ: SRBIJA PRIJATELJ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na ponovnom izboru za kancelara Nemačke i uputio joj najbolje želje da i dalje odlučno vodi zemlju "čvrsto utemeljenim putem uspeha, na dobrobit svih njenih građana",  saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je u čestitki izazio uverenje da će Merkel "svojom marljivošću i posvećenošću, ali i jasnom vizijom i jakom voljom, doći do mudrih rešenja za beskompromisno suočavanje Evropske unije sa postojećim izazovima" kao što je pokrenuvši "Berlinski proces", našla način za jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu i, time, stabilnosti regiona.

"Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke i možete se osloniti na naše svesrdno zalaganje u ostvarivanju zajedničkih planova i projekata. Veoma sam zahvalan što imam čast da sarađujem sa Vama, jer su Vaši saveti, kao nekog ko tako dugo i uspešno vodi najsnažniju evropsku zemlju, više nego dragoceni, " rekao je Vučić i izrazo nadu da će Merkel posetiti Srbiju i u novom kancelarskom mandatu.

Sve vijesti