Dokaz za trovanje - Putin se osmehnuo!? (VIDEO)

Autor:

Zvuči sumanuto, pogotovo za ozbiljne diplomatske odnose, ali Britancima je jedini dokaz za ozbiljnu optužbu da je Moskva otrovala njihovog dvostrukog špijuna, ono što pružaju tabloidi - Putinov podsmešljivi izraz lica.

0
A- A A+

"Ovo je trenutak kada se Vladimir Putin podrugljivo osmehnuo (engl. smirked) nakon što je upitan da li je Rusija odgovorna za trovanje špijuna Sergeja Skripala", "krunski" je dokaz britansklh tabloida, ali zasad i jedini koji je Velika Britanija pružila da potkrepi ozbiljne optužbe protiv Moskve.

Izvor: Youtube/BBC

Kada je pred kamerama upitan da li je krivica na Moskvi, "ruski predsednik se nasmešio malo pre nego što je odgovorio izokretanjem pitanja", piše "Dejli mejl".

Mej optužuje Rusiju za napad, Moskva odgovara!

Novajlija - gas kome nema premca

Prethodno su bezbednosni izvori pustili u javnost da se taj "novičok" agens (na ruskom znači novajlija) može proizvesti samo u nekoliko laboratorija u svetu, od kojih je jedna u Jasenovo kod Moskve, gde je centrala ruska spoljne obaveštajne službe SVR. Agens je inače razvijen od Sovjeta osamdesetih godina prošlog veka, i smatra se najubojitijem od svih postoječih. Navodno je devet puta snažniji od gasa VX, kojim je ubijen polubrat severnokorejskog diktatora Kim Džong-una.

Putin je zatim rekao svetu, a posebno Britancima, da prvo trebaju da ispitaju stvar u celosti - ko je i zašto i u čiju korist nervnim gasom napao bivšeg ruskog vojnog obaveštajca (koji je radio i za Ujedinjeno kraljevstvo) i njegovu kćerku.

Čvršći dokaz od ovog iz bulevarske štampe nije dala ni premijerka Tereza Mej, koja je sinoć, prilično nediplomatski i paušalno, rekla da je "vrlo verovatno"da je Rusija umešana u trovanje.

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, na to je jutros odgovorio da za to nikako ne treba kriviti Rusiju, kao i da je njihov zahtev da im se da uzorak nervnog agensa korišćenog u napadu - odbijen. To odbijanje Rusi smatraju kršenjem Konvencije o hemijsko oružju.

Diplomatski odgovor Moskve je što je u Kremlj pozvan britanski ambasador Lori Bristou, da objasni novu salvu napada na Rusiju, dok u medijskom baražu državna televizija sugeriše da su korist od smrti špijuna koji je razmenjen pre čak osam godina, u ovom trenutku mogli da imaju samo Britanci.

Ide se dotle da se to tumači kao podgrevanje rusofobije i pokušaj "miniranja" Svetskog fudbalskog prvenstva, koje se održava u Rusiji u junu.

Oglasio se Putin: Šta kaže o trovanju špijuna

Takvo gledište je potkrepljeno izjavom premijerke Mej da prošle nedelje da vlada razmišlja da li da zvaničnici prisustvuju svetskom turniru u "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu".

I KINA PRATI "DOKAZE"

Optužbe premijerke Velike Britanije na račun Rusije za mešanje u trovanje bivšeg pukovnika Sergeja Skripalja i njegove kćerke zahtevaju ozbiljne dokaze, izjavio je zvanični predstavnik MIP-a Kine Lu Kang. "Nadamo se da će se dotična strana osloniti na realne činjenice na osnovu kojih će se o ovom pitanju diskutovati i kako će se ono rešavati", rekao je Lu, a prenosi Sputnjik.

Tagovi:
Sve vijesti