Vladina firma u minusu 146.000 eura

Autor:

Nakon više od šest godina postojanja, kompanija ''Wireless Montenegro''. koka je dijelom u vlasništvu države nije počela da posluje pozitivno.

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra, 200 evra pare Foto: MONDO/Mario Milojević Ilustracija

   U posljednjem finansijskom izvještaju, dostavljenom Poreskoj upravi u 2017. godini može se vidjeti da ''Wireless Montenegro'' posluje sa gubitkom od oko 146 000 eura. 

Radi se o kompaniji koja je osnovana krajem septembra 2011. na bazi privatno-javnog partnerstva između Vlade Crne Gore i austrijske kompanije ''EOSS GmnH Innovations management'' iz Graca.

Cilj osnivanja je bila impolementacija digitalnog radio-sistema TETRA standarda na teritoriji cijele Crne Gore i pružanje usluge beđičnog besplatnog interneta u svim opštinama za potrebe građana Crne Gore, kao i u svrhu davanja dodatnih usluga turistima koji borave u Crnoj Gori, kako prenosi Dan.

''Wireless Montenegro'' je prva kompanija u Crnoj Gori osnovana na bazi privatno - javnog partnerstva u toj oblasti. Izvršni direktor Blažo Šaban je za Dan saopštio da projekat radi po planu i da se finansira od sredstava austrijske razvojne banke, koja je pod ministarstvom finansija te zemlje. 

Kazao je da projekat ide po planu i da u junu ove godine očekuju da bude isfinansirana druga faza. 

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Vlada Crne Gore je vlasnik 25 odsto kompanije  ''Wireless Montenegro'', dok je 75 odsto u vlasništvu firme iz Austrije. 

Kompanija zapošljava stručan kadar koji ima iskustva u ovoj oblasti i koji su učestvovali prilikom montaže i puštanja u rad prve faze TETRA.

TETRA sistem pruža usluge korisnicima kao što su policija, vojska, službe za vanredne situacije, službe spasavanja, bolničkim centrima i službama hitne pomoći, među korisnicima su i službe javnog prevoza (željeznica, avio i autobuski prevoz), različite komunalne službe...

Pored usluge TETRA asistema firma ''Wireless Montenegro'' je trebalo da pruži usluge bežičnog besplatnog interneta u svim opštinama za potrebe građana Crne Gore, kao i u svrhu davanja dodatnih usluga turistima koji borave u Crnoj Gori. Ipak, prema tvrdnjama građana, danas besplatni internet te kompanije ne može da se koristi, prenosi Dan.

Sve vijesti