Šesta hipoteka upisana na istu imovinu?!

Autor:

Poslovni prostori koji su u vlasništvu firme BB Solar, čiji je osnivač i suvlasnik Blažo Đukanović, po šesti put je založen za kreditno zaduženje.

Poslednja hipoteka upisana je 28. februara ove godine u korist Prve banke, čiji je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović, Blažov stric.

Iznos poslednjeg upisanog dugovanja prema Prvoj banci iznosi 30.000 eura. Na četiri poslovna prstora ove firme, kako prenosi Dan, ukupno je sa dosadašnjim dugovanjima upisano opterećenje od 795.000 eura. Kvadratura poslovnih prostora o kojima je riječ iznosi 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna, a nalaze se u prizemlju zgrade Kroling na Kruševcu.

Podaci iz katastra, kako prenosi Dan, pokazuju da je firma BB Solar dužnik po najnovijem zaduženju, a kao klijen se navodi druga firma najmlađeg Đukanvića, BB Hidro. Rok za otplatu poslednjeg zaduženja iznosi 12 mjeseci.

Prva banka je prije pet mjeseci upisala hipoteku na nepokretnu imovinu Blaža Đukanovića a u katastru je evidentirana 13. oktobra prošle godine. Riječ o kreditu koji iznosi 256.120 eura, za koji je kao korisnik upisana nikšićka firma Ramel. Rok otplate tog zaduženja je 17. septembar ove godine, prenosi Dan.

Godinu ranije, tačnije 6. septembra, je u katastru upisana hipoteka na poslovne prostore i nestambeni prostor koji se vodi na BB Solar za kredit kod Prve banke od 359.832 eura, za koji je korisnik nikšićka firma Ramel. Rok otplate tog kredita je bio 17. septembar prošle godine ali se to opterećenje i dalje navodi u listu nepokretnosti.

Devetnaestog decembra iste godine BB Solar je zalažio iste prostore za još jedan kredit od 30.000 eura. Još jedna hipoteka je upisana na istu nepokretnu imovinu u vlasništvu firme Blaža Đukanovića 5. jula 2017 godine. U tom slučaju radilo se o 30.000 eura, dok au 12 dana kasnije iste nekretnine opterećene i kreditom od 90.000 eura, koji je BB Solar uzeo kod Prve banke.

Kompaniju BB Solar je Đukanović osnovao sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, nezagađujuće izvore energije.

Proteklih godina je ova firma obavljala nekoliko projekata zamjene rasvjete u pojedinim crnogorskim gradovima, a poslove je dobijala na tenderima.

Prema ranijem finansijskom izvještaju koji je BB Solar dostavio Poreskoj upravi, vrijednost ukupne imovine firme je 1.777.444 eura. Vrijednost nekretnina provcijenjena je na 733.161 euro, dok firma raspolaže sa 1.044.283 eura.

Sve vijesti