Zagoričani odbili da se mirno raziđu.

Autor:

Mještani parkšume Zagorič juče su onemogućili javnim izvršiteljima i sudskim vještacima da uz pratnju policije izvrše procjenu i vještačenje imovine porodica Vuksanović i Lakićević.

0
A- A A+
Morača rijeka Podgorica Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Mještani parkšume Zagorič juče su onemogućili javnim izvršiteljima i sudskim vještacima da uz pratnju policije izvrše procjenu i vještačenje imovine porodica Vuksanović i Lakićević, koje su sagradile kuće na zemlji, koju je država restitucijom 2009. godine vratila porodici Vučinić.

Oko 10 časova građani su se okupili ispred porodične kuće Vuksanović. nijesu htjeli da poslušaju poziv komandira policije Željka Radunovića da se mirno raziđu i dozvole sudskim vještacima i izvršiteljima da urade procjenu. Javni izvršitelji su se nakon pola sata udaljili sa terena uz najavu da će uskoro biti određen termin za narednu procjenu, navodi se u Pobjedi.

Vlasnik nelegalno izgrađene kuće Branko Vuksanović tvrdi da nema novca da plati iznos od blizu 20.000 eura, koliko se od njega potražuje. Kako dodaje, ukoliko mu se omogući, spreman je da plati u ratama.

Vuksanović je kazao za Pobjedu da nema sredstava da plati 20 000 koliko mu potražuju, da je već u kreditu za kuću koju žele da mu oduzmu. Ima četvoro djece i nema sredstava njima da obezbijedi hljeb a kamoli da plati 20 000. 

Strahujući da će se izvršitelji vratiti, mještani su se nakon odlaska policije okupili pred kućom Bose Dimovski, čija je imovima, kako ona tvrdi procijenjena još 2012 godine.

Tada nam je rečeno da bi se plac i kuća legalizovali, da će u cijenu od 10 eura po kvadratu ući i komunalije. Kuća je tada bila pod pločom, a sada ima podignut sprat. Niko ne uzima u obzir koliko smo uložili da bi od ovog prostora koji je bio smetlište, stvorili uslove da počnemo da kopamo temelje, kazala je Dimovski za Pobjedu.

Predstavnik mještana parkšume Zagorič Radovan Jeremić i ovom prilikom je ponovio da mještani po cijenu života neće dozvoliti da dođe do prepisivanja imovine i iseljavanja ljudi iz njihovih kuća. Zemljište koje je predmet sporenja i na kome je izgrađeno oko 500 kuća je restitucijom 2009. godine vraćeno porodicama Vučinić (125.000 kvadratnih metara) i Stamatović (160.000 kvadrata). Mještani Zagoriča su skoro četiri mjeseca prošle godine protestvovali zbog sudske odluke, kojom je utvrđena obaveza da kvadratni metar zemlje koju su zauzeli plate po cijeni od 35 do 40 eura, kako prenosi Pobjeda.

Tagovi:
Sve vijesti