Savin kuk postaje savremeni ski centar

Autor:

Nova žičara – šestosjed, sa četiri kilometra skijaških staza, gradiće se na Durmitoru u neposrednoj blizini postojeće, u podnožju Savinog kuka.

Savin kuk postaje savremeni ski centar Foto: MONDO/Danilo Jauković

Posao je vrijedan oko devet miliona eura i trebalo bi da bude završen za dvije godine, tvrdi za “Vijesti” potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić.

Posljednji stub, odnosno okretnica žičare, planirana je na prevoju Panalj, na nadmorskoj visini približnoj onoj na kojoj se završava postojeća žičara Savin kuk 1.

On kaže da bi do kraja mjeseca trebalo da bude poznato ko će graditi prvu žičaru i staze na Durmitoru nakon tri decenije, pišu "Vijesti".

Padaće vještački snijeg, gradiće i kružni tok

Padaće vještački snijeg, gradiće i kružni tok Jakšić, kaže za "Vijesti", da će čim okopni snijeg početi izgradnja kilometra i po prilaznog puta ka skijalištu i parkinga, vrijedna 420.000 eura. Istakao je da je predviđen i kružni tok na “poljani” ispod skijališta. “Paralelno sa izgradnjom prilaznog puta i parkinga, pristupilo se izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće saobraćajnice duge pet kilometara, od puta prema Nikšiću do skijališta sa izgradnjom trotoara i rasvjete, čime će se kvalitetno riješiti komunikacija prema skijalištu”.

“Prošle godine raspisano je javno nadmetanje za nabavku žičare sa izgradnjom četiri kilometra ski-staza po sistemu projektuj i izgradi. Procijenjena vrijednost posla iznosi 9.000.000 eura, a otvaranje ponuda planirano je krajem marta. Odabrani ponuđač ove godine će da izradi projektnu dokumentaciju i da počne sa radovima. Nova žičara i staze pružaće se iz podnožja skijališta, lijevo od polaza prve žičare do Panalja, prevoja koji od međustanice povezuje Savin kuk sa Šljemenima”.

Na skijalištu Savin kuk će do kraja 2018. biti izgrađena ski-staza dugačka 1,5 kilometara, u šta će biti uloženo 145.000 eura.

“Aktivnostima u ovoj godini, ali i radu na projektima čiji se završetak očekuje naredne, doprinijeće se da skijalište Savin kuk bude neuporedivo atraktivnije i posjećenije. Prvenstveno mislimo na izgradnju nove žičare i staza i sistema za vještačko osnježavanje, pri čemu je ogromnu podršku dala Vlada koja je za Savin kuk kapitalnim budžetom opredijelila oko milion eura”, kaže Jakšić.

 On je najavio i rekonstrukciju vodovodnog sistema, uključujući i rješenje za dovođenje vode za vještačko osnježavanje skijališta Savin kuk.

Tagovi:
Sve vijesti