Pošta Đinđiću: Bol ne prolazi (FOTO)

Autor:

Srbija se sjeća Zorana Đinđića mučki ubijenog na pragu Vlade Srbije prije tačno 15 godina.

Pošta Đinđiću: Bol ne prolazi (FOTO) Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Povodom petnaestogodišnjice ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i lidera DS, vijenac u dvorištu Vlade Srbije položili su članovi sadašnje i Đinđićeve vlade, a članovi Demokratske stranke vijenac su položili na platou Zorana Đinđića.

Cvijeće na grob Zorana Đinđića položili su supruga Ružica i sin Luka Đinđić, kao i brojni građani i poštovaoci Zorana Đinđića.

Kao i svake godine na godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, njegovi nekadašnji saradnici odali su mu poštu. Članovi kabineta i DS polaganjem vijenca, a LDP "Šetnjom za Zorana".  

Nakon polaganja vijenca na platou kod Trga Republike, novinarima se obratio član DS - a Zoran Alimpić, koji je podsjetio da je upravo na tom mjestu Skupština grada 2004. odala poštu Đinđiću, što je, dodao je, bilo propraćeno "velikim otporom tadašnjih koalicionih partnera, ali i tadašnje opozicije".

"Zoran Đinđić je bio prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, ubijen je u političkom atentatu radeći kao premijer i građani Beograda i Srbije će mu uvijek odavati poštovanje", rekao je Alimpić i dodao da je Đinđić postavio ideologiju DS kojom se ta stranka i dalje vodi.

"ŠETNJA ZA ZORANA"

Šetnjom od sedišta LDP - a do Aleje velikana na Novom groblju, predstavnici te stranke su zajedno sa grupom građana odali poštu premijeru i lideru DS Zoranu Đinđiću, ubijenom na današnji dan 2003. godine.

U "Šetnji za Zorana" učestvovao je predsjednik LDP - a Čedomir Jovanović koji je, nakon odavanja pošte u dvorištu vlade na mjestu gdje je ubijen Đinđić, rekao da je petnaest godina bez Đinđića kao vječnost, "a opet tako malo za sve one poslove koje smo zajedno sa njim radili".

"Činjenica da ga nema, a da smo svi mi ovdje, ne govori samo o našoj ličnoj privrženosti, svemu onom što on simbolizuje, nego i istini koja je jedini odgovor na pitanje šta je tajna svega onog pod čime se danas podrazumijeva da govorite kada mislite na Đinđića", istakao je Jovanović.

On je dodao da je današnja šetnja, šetnja za Srbiju "u kojoj ćemo se jednog dana sresti sa njim"

"To je ona zemlja na koju je mislio kada je rekao vidjećemo se u budućnosti", naglasio je Jovanović. Kolona se kretala trasom Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja velikana.

Nikola Masal pobjednik Beseda

Fondacija dr Zoran Djinđić i Demokratska stranka organizovali su danas tradicionalno, trinaesto po redu, takmičenje mladih u besjedništvu, koje nosi naziv "Besede u Zoranovu čast", a održano je u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu.

"Moj veliki zadatak je da pokrenemo Srbiju, da pobijedimo u Srbiji, da bi Srbija pobjeđivala", riječi su Zorana Đinđića, koje su i tema ovogodišnjeg takmičenja za najboljeg besjednika.

Sedmočlani žiri proglasio je Nikolu Masala za najboljeg besjednika, a on je bio i prošlogodišnji pobjednik tog takmičenja. Drugo mesto pripalo je Danici Nenadović, dok je trećeplasirana Aleksandra Milovanović.

Najbolje među sedam finalista odabrao je žiri u kojem je i supruga ubijenog premijera i upraviteljica fonda Ružica Đinđić.

OBNOVLJEN I ĐINĐIĆEV MURAL: DA NE ODE SVE U VJETAR

Predstavnici organizacije Čuvari Starog grada, DS, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Zajedno za Srbiju okupili su se danas na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu ispred murala sa likom Zorana Đinđića, koji su obnovili i pokrili zaštitnim staklom.

Oni su na taj način obilježeli 15. godišnjicu od smrti prvog demokratskog premijera Srbije, koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine.

Upozorili su da već 15 godina traje borba za Đinđićevo nasleđe, da njegova zaostavština polako umire i da se ne sme dozvoliti da Đinđićeve 'riječi odu u vjetar'.

Sve vijesti