Najbolji telefon srednje klase sad još bolji

Mate 10 Lite je dobio dvije nove funkcije, koje će ionako popularan telefon privući novim korisnicima.

Najbolji telefon srednje klase sad još bolji Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Kad je o P Lite i Mate Lite seriji riječ već neko vrijeme je poznato da su korisnici vrlo zadovoljni tim telefonima. Objašnjenje je jednostavno - dobijaju najviše za uložen novac.

Najjači među svim „srednjacima“, koji „naginju“ ka višoj klasi svakako je Mate 10 Lite telefon, čija je maloprodajna cijena u ovom trenutku kod nas oko 420 eura. Za taj novac korisnici dobijaju 18:9 ekran Full HD+ rezolucije, metalno tijelo, četiri kamere (13 MPx + 2 MPx sprijeda i 16 MPx + 2 MPx pozadi), Kirin 659 čipset sa 4 GB RAM, 64 GB memorije, microSD slotom i bateriju kapaciteta 3.340 mAh. Ukoliko vas zanimaju još detaljnije specifikacije, pročitajte Huawei Mate 10 Lite link.

Ono što će obradovati vlasnike telefona, ali i one koji planiraju da ga kupe su dvije nove funkcije, koje će tokom narednih dana i nedelja stići u okviru softverskog ažuriranja.

Otključavanje telefona licem korisnika

Zahvaljujući novoj opciji otključavanja telefona, očekuje se da će Mate 10 Lite imati prednost u odnosu na konkurentne uređaje u istom cjenovnom rangu. Za početak, radi se o veoma sličnom iskustvu kao na telefonu iPhone X. Podesite ovu opciju, dopustite da kamera skenira Vaše lice i dovoljne su milisekunde da otključate telefon pomoću naprednog softvera za prepoznavanje crta lica.

Za razliku od Apple iPhone X sistema, na kom je potrebno da prevučete prstom preko ekrana nakon što prepozna vaše lice, Huawei Mate 10 Lite će biti lakši za korišćenje jer nudi dvije opcije - direktno otključavanje i otključavanje nakon prevlačenja prstom preko ekrana. Ako izaberete drugu opciju, možete da iskoristite inteligentan način prikazivanja notifikacija na zaključanom ekranu. Ako Huawei Mate 10 Lite prepozna da trenutni korisnik telefona nije vlasnik, čije lice otključava telefon, automatski će sakriti informacije i sadržaj notifikacija, čime je privatnost potpuno zaštićena.

S obzirom na to da je sigurnost ovakve vrste otključavanja veoma važna, kako biste bezbjedno uživali u prepoznavanju crta lica na telefonu, Mate 10 Lite će imati tri dimenzije zaštite:

1) Bezbjednost sačuvanih podataka: informacije o licu korisnika se čuvaju u CPU TEE (Trusted Execution Environment) prostoru Kirin čipseta, koji ima bezbjednost na nivou čipa

2) Bezbjednost algoritma: Ovo znači da algoritam prikuplja informacije sa više od 1.000 tačaka lica da bi Vaš telefon prepoznavao samo vaše lice

3) Nemogućnost otključavanja dok su Vam oči zatvorene: Ova opcija garantuje da niko neće moći da otključa vaš telefon dok spavate ili ne gledate u njega.

AR dodaci za kameru (proširena stvarnost)

Unaprijeđena verzija softvera ima integrisanu opciju za zabavno slikanje selfija pomoću AR sočiva. Huawei Mate 10 Lite poseduje četiri kamere, kao što smo rekli, od kojih su dvije prednje. Ovaj dizajn kamera pomaže kupcima da uslikaju i slike u boji, kao i fotografije sa bokeh efektom. Sada, uz AR sočiva, dobijate potpuno nove mogućnosti prednje kamere.

Za početak, kada koristite opciju AR sočiva možete da izaberete razne inovativne pozadine sa izmijenjenom realnošću. Pomoću ovog kreativnog pristupa izmenjenoj realnosti, možete da se dodate na fotke sa svojim idolima ili da slikate sebe kako stojite ispred Ajfelove kule, Big Bena u Londonu ili čak Sidnejskog mosta.

Ažuriranje i detalji o softveru

Veličina ažuriranja je oko 750 megabajta, ali još uvijek nema Android Oreo nadogradnje uz ovo ažuriranje. Za ažuriranje vam je potrebno makar dva gigabajta slobodne memorije (neće biti zauzeta tolika memorija nakon ažuriranja) i Wi-Fi veza. EMUI verzija će nakon ažuriranja i dalje biti EMUI 5.1.

Prvi korak ka instalaciji novog softvera je Settings - System update, a nakon toga kliknite na dugme sa tri tačke u gornjem desnom uglu - Download latest full package.

Oreo se, zajedno sa EMUI 8.0 interfejsom očekuje tokom narednih mjeseci.


Izvor: Media Markt

Sve vijesti