Otvorena izložba "Palestina, simbol i boja"

Autor:

Izložba “Palestina, simbol i boja” palestinske umjetnice Rime Almozajen otvorena je večeras u Ministarstvu kulture.

0
A- A A+

Bogdanović Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Izložbu, koja će biti otvorena do 29. marta, organizovala je Ambasada Palestine u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da se poetika Almozajen zasniva na postupku koji je veoma čest i u prosedeima crnogorskih slikara, a koji po pravilu predstavlja najbolji način kojim se tradicija uvezuje u savremenost.

„Na ovim slikama elementi folklora postaju univerzalni simboli, a tradicionalne forme narodnog stvaralaštva otkrivaju se u novom svjetlu, nudeći posmatraču utisak susreta sa drevnim i savremenim istovremeno“, rekao je Bogdanović.

U vremenu koje se sve više ukazuje kao epoha ubrzanja, korijene kulture i duha neminovno nagriza zaborav, kako je dodao, ovakva umjetnost obavlja i svojevrsnu misiju koja održava neophodni balans između tradicije i svremenosti.

„Treba istaći da taj zadatak danas u svijetu često obavljaju žene umjetnice. Istorija nam pokazuje da je ženska kreativnost znala sačuvati one duhovne i identitetske znake koji su u tim istorijskim burama mogli nestati. Zato nas posebno raduje što na današnji dan predstavljamo umjetnicu čiji je rad na tragu te časne tradicije“, kazao je Bogdanović.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori, Rabi Alhantouli, naveo je da izložba predstvlja prvi korak u saradnji u oblasti kulture između dvije države, i da je za datum njenog otvaranja izabran baš 8. mart, uvažavajući značaj i ulogu žene u Palestini i svijetu.

On je naglasio da su palestinske žene kamen temeljac društva kao vodeći partner u izazovima svakodnevnog života, podvlačeći da one predstavljaju glavnog partnera palestinskom narodu na putu ka slobodi i nezavisnosti.

Kako je istakao, teška realnost je učinila palestinske žene snažnijima i nije ih spriječila od izvrsnosti u mnogim oblastima od biznisa do nauke, kulture i umetnosti.

Govoreći o značenju predstavljenih radova, ambasador je rekao da je izložba fokusirana na nasljeđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije, kao i neke iz starije istorije te države, poput tradicije drevne palestinske Kananit civilizacije.

„Umjetnica Rima Almozajen kroz sopstvenu prizmu dočarava razne elemente palestinskog nasljeđa, definišući svoj rad kao simboličku apstrakciju“, dodao je Alhantouli.

Sve vijesti